Lichtplan laten maken

Wil jij een lichtplan laten maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Ons team van ervaren light designers staat voor je klaar om de blauwdruk voor jouw verlichtingsproject te ontwerpen. We beginnen met het in kaart brengen van jouw wensen, of de wensen van jouw opdrachtgever.

Daarna kijken we wie er binnen ons team van lightdesigners het beste bij jouw project past. Hij of zij zal dan aan de slag gaan met het tekenen van het plan, hierbij houden we rekening met de normen en eisen als die van toepassing zijn. Zo vereist een werkplek in een kantoor bijvoorbeeld een minimale hoeveelheid licht op de werkplek. Tot slot presenteren we jou het lichtplan en passen we het aan totdat jij tevreden bent. Zo kun jij jouw lichtplan laten maken door ons.

Wat is een lichtplan?

Een lichtplan is een een berekening van een ruimte op basis van lichtprojecties. Het is een essentiële stap voor een project waarin je goed licht en goede verlichting wil. Een lichtplan is een plattegrond waarop staat aangegeven op welke plek in iedere ruimte een armatuur (lamp) geplaatst moet worden.

Ook zie je in het plan in welke richting een armatuur moet schijnen voor het beste resultaat. Daarnaast worden de type armaturen, inclusief specificaties zoals lichtsterktes of stralingshoek. Als je een goed plan hebt kun je verder aan de slag met het project.

Waarom is een verlichtingsplan belangrijk?

Een project beginnen zonder plan is geen slim idee. Dit geldt ook voor een project waar verlichting een rol speelt. Met een lichtplan krijg je inzicht in het licht en de verlichting van jouw project. Door een lichtplan te laten maken krijg je een goed beeld van hoe het lichtbeeld er uiteindelijk uit komt te zien. Zo kun je meteen toetsen of het past bij jouw wensen en eisen, of die van jouw opdrachtgever.

Daarnaast geeft een lichtplan inzicht over of er voldoende licht is voor de behoeften van een ruimte. Zo voorkom je bijvoorbeeld donkere hoeken in een winkel of restaurant. Ook voorkom je met een goed verlichtingsplan oncomfortabel licht door bijvoorbeeld verblinding of te felle verlichting. Tot slot kunnen we op basis van het plan het energieverbruik en de financiële als ecologische besparing in kaart brengen. Zo weet je meteen hoeveel je kunt besparen met energiezuinige ledverlichting.

Wat heb je nodig voor een lichtplan?

Om een goed lichtplan te maken zijn er een aantal dingen vereist. Allereerst heb je een plattegrond nodig van de ruimte waarvoor een lichtplan gemaakt wordt. Hierbij is het ook belangrijk om te weten hoe hoog het plafond is en om wat voor plafond het gaat, bijvoorbeeld een industrieel open plafond of een systeemplafond.

Daarnaast is het doel van de ruimte van belang, zo vraagt een vergaderzaal een ander lichtbeeld dan een werkplek, ook al is het in hetzelfde kantoor. Natuurlijke lichtinval kan ook een belangrijke factor zijn. Met de inval van daglicht houden we rekening bij het design en de product keuze, zo bestaan er bijvoorbeeld systemen die de lichtsterkte aanpassen aan de hoeveelheid natuurlijk licht in een ruimte.

Tot slot is het interieur belangrijk, dit gaat zowel om de invulling qua meubels, stellingen en ornamenten als de kleuren. De kleuren in een ruimte hebben invloed op de weerspiegeling van licht en onze interpretatie van het lichtniveau. Hoe meer informatie wij hebben, hoe beter jouw verlichtingsplan kan worden.

Hoe maak je een lichtplan?

Een lichtplan maken is een ingewikkeld proces en vergt kennis en ervaring. Wij maken onze designs met DIALux, dit is hét softwareprogramma als het om lichtplanning gaat. De eerste stap is het verzamelen van alle benodigde gegevens van de ruimte, zoals we hierboven uitlegden. Daarna modeleer je de de ruimte in DIALux, voer de afmetingen in en plaats alle belangrijke elementen zoals muren, vloeren en ramen in het programma. Deze elementen hebben invloed op de nauwkeurigheid van de lichtsimulatie.

Als de ruimte gemodelleerd is selecteren we de producten die we willen gebruiken voor het project. Hierbij kijken we naar de lumen output, kleurtemperatuur, energie-efficiëntie maar ook de stijl van het armatuur. Daarna kiezen we de plaatsing van alle producten, dit doen we op basis van jouw wensen, onze expertise en de regelgeving. Met behulp van de software kunnen we verschillende scenario’s simuleren, zodat we de positionering kunnen finetunen met kleine aanpassingen. Tot slot kunnen we op basis van het verlichtingsplan verschillende lichtberekeningen genereren, bijvoorbeeld over de lux– en candelawaarden.

Jouw plan op maat

Wij geloven niet in one size fits all, wij geloven in het belang van een goed verlichtingsplan als basis voor een vakkundig project. Daarom maken wij jouw lichtplan op maat. Of je nu op zoek bent naar horecaverlichting, een retail lichtplan, verlichting voor kantoor of een andere ruimte. Wij staan klaar om jouw verlichting naar een hoger niveau te brengen met een vakkundig verlichtingsplan. Of je nu installateur, ondernemer, architect of ontwerper bent. Wij verrassen jou met een plan van A tot Z. Vraag jouw lichtplan aan.

Lichtplan laten maken?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op, of laat je gegevens achter. We komen binnen een werkdag bij je terug!

Harry Rijnders

Light Design Manager