In de wereld van verlichting is het begrip ‘lux’ (lx) een onmisbare metriek. Maar wat is Lux? Lux is de maat voor verlichtingssterkte, wat betekent dat het ons vertelt hoeveel licht daadwerkelijk op een bepaald oppervlak valt. Deze eenvoudige, maar krachtige eenheid speelt een grote rol bij het creëren van verlichtingsprojecten.

Lux en Lumen

Lux en lumen zijn termen die vaak in tandem worden gebruikt, en begrip van hun relatie is van groot belang. Lumen, een maat voor de totale hoeveelheid uitgestraald licht door een lichtbron, staat nauw verbonden met lux. In feite staat één lx gelijk aan één lumen per vierkante meter. Hierdoor kunnen we een verband leggen tussen lumen en lux om de verlichtingssterkte te begrijpen. Meer weten over de verschillen en overeenkomsten van Lux en Lumen? Je leest het in dit artikel.

lux lumen candela

Een praktijkvoorbeeld

Stel je voor dat een lichtbron 1000 lumen aan licht uitstraalt. Als dit licht zich verspreidt over een enkel vierkante meter oppervlak, resulteert dit in een verlichtingssterkte van 1000 lx. Echter, als dezelfde hoeveelheid licht zich nu over een oppervlak van 10 vierkante meter verspreidt, zou de verlichtingssterkte afnemen tot 100 lx. Dit geeft aan hoe lux ons inzicht geeft in de daadwerkelijke lichtintensiteit die een specifieke ruimte bereikt.

Lux in een lichtplan

Bij het maken van een lichtplan is het begrip lux van grote waarde. Het stelt ons in staat om nauwkeurig te bepalen hoeveel licht een bepaald gebied moet ontvangen om een gewenst niveau van helderheid of sfeer te bereiken. Of het nu gaat om een kantoor, een woonkamer of een openbare ruimte, het gebruik van de juiste luxwaarden is de sleutel tot het creëren van een optimale omgeving.

De juiste balans

Terwijl het optimaliseren van de verlichtingssterkte belangrijk is, moeten designers ook de balans vinden tussen helderheid en sfeer. Een ruimte met overmatige luxwaarden kan bijvoorbeeld ongemakkelijk verblindend aanvoelen. Terwijl te weinig lux een ruimte somber en onpraktisch kan maken. Daarom is het begrijpen van lx waarden en hun effect op menselijke waarneming van vitaal belang voor een geslaagd ontwerp.

Jouw project

Bij Lixero omarmen we de diepgaande impact van lux. We gebruiken nauwkeurige lx waarden om lichtplannen te ontwikkelen die niet alleen functioneel zijn, maar ook aantrekkelijk en sfeervol. Onze expertise in het afstemmen van lux op specifieke omgevingen stelt ons in staat om iedereen te voorzien van de juiste verlichting. Een de perfecte balans creëren tussen helderheid en ambiance.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur