Terug naar overzicht

Wat is Lumen/Watt-verhouding? En waarom is het belangrijk?

Het begrijpen van de Lumen/Watt-verhouding wordt steeds belangrijker bij het kiezen van de juiste producten. Deze verhouding speelt een rol bij het bepalen van de efficiëntie van een lichtbron en heeft directe gevolgen voor zowel energieverbruik als verlichtingskwaliteit. In dit artikel gaan we dieper in op wat de Lumen/Watt-verhouding inhoudt, waarom het belangrijk is, en het verschil tussen ledverlichting en traditionele verlichting.

Wat is de Lumen/Watt-verhouding?

De Lumen/Watt-verhouding is een maatstaf die aangeeft hoe efficiënt een lamp licht produceert in verhouding tot het energieverbruik. Het wordt uitgedrukt als het aantal lumen (lichtopbrengst) dat een lamp produceert per watt elektrisch vermogen dat het verbruikt. Met andere woorden, het geeft aan hoeveel licht een lamp produceert per eenheid energie die het verbruikt. Een hogere verhouding betekent dat een lamp meer licht produceert met minder energie, wat wijst op een hogere efficiëntie.

Waarom is de Lumen/Watt-verhouding belangrijk?

Deze verhouding is om verschillende redenen belangrijk. Allereerst zegt het iets over de energie-efficiëntie van het product. Een hoge energie-efficiëntie betekent dat een groter deel van de energie gebruikt wordt om licht te produceren, en niet verloren gaat aan bijvoorbeeld warmte. Dit leidt tot een lager energieverbruik en lagere energiekosten op de lange termijn. Een win-win situatie!

Door te kiezen voor verlichting met een hogere Lumen/Watt-verhouding, kun je als particulier maar ook als bedrijf geld besparen op je energierekening. Hoewel deze lampen mogelijk een hogere initiële aanschafprijs hebben, kunnen ze op de lange termijn aanzienlijke kostenbesparingen opleveren door lagere energiekosten.

Tot slot heeft de Lumen/Watt-verhouding ook invloed op de verlichtingskwaliteit van het product. Lampen met een hogere verhouding produceren over het algemeen helderder en gelijkmatiger licht, waardoor de algehele verlichting in een ruimte verbetert. Dit draagt bij aan een comfortabelere omgeving.

Bij het ontwikkelen van onze eigen producten streven we naar een zo’n hoog mogelijke Lumen/Watt-verhouding. Dit doen we door onze producten constant te innoveren met betere en efficiëntere lichtbronnen.

Het verschil tussen traditionele en LED-verlichting

Ledverlichting staat bekend om een superieure energie-efficiëntie, met een veel hogere lumen/watt-verhouding dan traditionele verlichting. Dit betekent dat ledlampen meer licht produceren met minder energie, waardoor ze niet alleen kostenefficiënter zijn, maar ook milieuvriendelijker.

Een standaard gloeilamp heeft bijvoorbeeld meestal een Lumen/Watt-verhouding van ongeveer 10-17, terwijl een ledlamp gemakkelijk een verhouding van 80-130 of zelfs hoger kan bereiken. Dit enorme verschil in efficiëntie maakt leverlichting een standaard keuze voor zowel winkelverlichting als kantoorverlichting maar ook residentiële verlichting. Met onze handige besparingscalculator kun je gemakkelijk jouw energiebesparing berekenen als je overstapt naar energiezuinige ledverlichting.

Hoe wordt de verhouding gemeten?

De Lumen/Watt-verhouding wordt gemeten door het aantal lumen van een lamp te delen door het elektrisch vermogen dat de lamp verbruikt, uitgedrukt in watt. Deze meting kan worden uitgevoerd in laboratoria met gespecialiseerde testapparatuur die nauwkeurig de lichtoutput en het energieverbruik van een lamp kan registreren.

Het proces omvat het plaatsen van de lamp in een gecontroleerde omgeving en het meten van de hoeveelheid licht die het produceert bij een vastgesteld vermogen. Vervolgens wordt de verhouding berekend door de lichtopbrengst te delen door het energieverbruik, waardoor een waarde wordt verkregen die de efficiëntie van de lamp aangeeft.

Conclusie

De Lumen/Watt-verhouding is een belangrijke maatstaf voor de efficiëntie van verlichting en speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste producten. Door te begrijpen wat deze verhouding inhoudt en hoe deze van invloed is op energieverbruik en verlichtingskwaliteit, kun je een weloverwogen beslissingen nemen en profiteren van de voordelen van energiezuinige ledverlichting. Benieuwd welke producten geschikt zijn voor jouw project? Neem vrijblijvend contact op met een van onze lichtexperts.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur