Zorgverlichting voor meer comfort

De verlichting in woonzorgcentra en zorginstellingen heeft invloed op het welzijn en de kwaliteit van leven van bewoners. Zorgverlichting speelt een extra belangrijke rol als het gaat om doelgroepen die extra aandacht verdienen, zoals mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Ons ervaren team van lichtexperts begrijpt dit en ontwikkelt samen met jouw een plan dat past bij de wensen en behoeften van de doelgroep.

Vraag hier jouw lichtplan aan

Zorgbedrijven die ons vertrouwen

Verlichting verdient aandacht

Met de juiste verlichting kun je het leven van cliënten, bewoners maar ook medewerkers aangenamer en comfortabeler maken. Verlichting heeft namelijk meer invloed op ons dan de meeste mensen vermoeden.

Met de juiste verlichting kan het slaappatroon positief beïnvloedt worden. Door overdag helder licht te gebruiken weet onze biologische klok dat we wakker moeten blijven, ’s avonds gedimd licht helpt ons beter slapen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met dementie, aangezien zij vaak kampen met slaapproblemen.

Daarnaast kan kunstlicht, dat natuurlijk licht nabootst, positieve invloeden hebben op het gedrag en stemming van mensen. Men wordt hierdoor bijvoorbeeld minder angstig en depressief, maar het bevordert ook sociale interactie. Dit kan het gevoel van eenzaamheid verminderen.

Veel voorkomende fouten

In de praktijk zien we nog veel zorgcentra waar geen rekening met de doelgroep wordt gehouden. Er wordt dan niet nagedacht over de wensen en behoeften van de cliënten en medewerkers, dit zorgt voor een slechtere kwaliteit van leven en soms onveilige situaties. 

Bij veel zorginstellingen zien we nog te donkere ruimtes, vaak zijn dit gangen, trappenhuizen maar ook gemeenschappelijke ruimtes. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties omdat cliënten zich niet kunnen oriënteren. Daarnaast beïnvloedt dit op een negatieve manier hun biologische klok.

Felle of budgetverlichting zorgt vaak voor verblinding, dit is erg vervelend. Vooral voor diegenen die de gehele dag in een woning verblijven. Daarbij zie je vaak bij budgetverlichting dat er een ongelijkmatige lichtverdeling is. Dit werkt verwarrend en kan men onzeker maken.

Beter licht, beter leven

Wij nemen de tijd voor jouw project, dit betekent dat we met zorg de beste producten en technieken selecteren. Door vooraf goed aan een lichtplan te werken, voorkom je later problemen.

Vaak zorgen we bij onze projecten voor dimbare verlichting, hierdoor kan de verlichtingssterkte aangepast worden aan de functie van een ruimte. Zo zorg je bijvoorbeeld voor een helder lichtbeeld als er geknutseld wordt en een gezellige sfeer bij een filmavond. Daarnaast worden in zorgprojecten veel sensoren gebruikt, zo gaat bijvoorbeeld automatische de verlichting aan op het toilet als iemand binnenkomt.

Tot slot houden zorgen onze designers voor een rustig en strategisch lichtbeeld. Zo kan de looprichting beïnvloed worden door gebruik te maken van lange lichtlijnen. Of zorgen we voor extra comfort door niet te veel lichtpunten (verschillende plaatsingen van lichtbronnen) te gebruiken.

Investering terugverdienen

In de huidige situatie van stijgende energiekosten is het voor zorginstellingen essentieel om te investeren in energie-efficiënte verlichting. Door gebruik te maken van energiezuinige oplossingen kun je aanzienlijk besparen op de energiekosten, soms wel tot 75%. Hierdoor heb je binnen een relatief korte tijd de investering terugverdiend. Daarnaast is het niet alleen financieel aantrekkelijk, maar draag je zo ook bij aan een duurzamere bedrijfsvoering. Een kleine energiebesparing kan, gezien over de gehele instelling, leiden tot significatie totaalbesparingen.

Onze designafdeling gebruikt geavanceerde designsoftware om een op maat gemaakte besparingsberekening te maken. Dit stelt jou in staat om te zien wat de overstap naar nieuwe energiezuinige verlichting kan opleveren. Bovendien krijg je zo een helder beeld van de ecologische voordelen van deze verbetering. De initiële kosten voor deze omschakeling worden door de hoge energieprijzen sneller terugverdiend, wat de beslissing om de verlichting te verbeteren verder ondersteunt.

Verbouwen of nieuwbouw?

Bij het vervangen van de bestaande verlichting van jouw zorginstelling kijken we samen naar de mogelijkheden. Er zijn diverse producten beschikbaar die oude verlichtingssystemen naadloos kunnen vervangen zonder aanpassingen aan het bestaande lichtplan. Zo beschikt je over betere en energiezuinigere verlichting. Wij kunnen deze armaturen produceren, inkopen, leveren en installeren, geheel volgens jouw wensen. Voor een optimaal resultaat is het echter aan te bevelen om het lichtplan te herzien, zodat je verzekerd bent van de beste verlichting afgestemd op de doelgroep.

Renoveren of nieuwbouw

Bij renovaties of de ontwikkeling van nieuwe zorgfaciliteiten is het belangrijk dat we zo vroeg mogelijk betrokken worden bij het project. Dit stelt ons in staat om in samenwerking met jou en de andere betrokken partijen het beste resultaat te bereiken. Het proces start met een persoonlijk gesprek op locatie om de wensen en die van de zorgcliënten grondig te begrijpen. Tijdens dit gesprek evalueren we ook de fysieke kenmerken van de locatie, zoals plafondhoogte, vloerkleur en andere relevante aspecten. Met al deze informatie gaan onze ervaren lichtontwerpers aan de slag om een op maat gemaakt lichtplan te creëren. Dit plan wordt in detail besproken en aangepast tot we jouw volledige tevredenheid bereiken. Na goedkeuring regelen we de aankoop, productie of halen de benodigde armaturen uit voorraad. Vervolgens zorgen onze monteurs, of de door jou gekozen installateur, voor een professionele installatie. Wij zijn flexibel op het gebied van installatie en kunnen ons aanpassen aan de wensen en behoeften van de bewoners van de zorglocatie.

Duurzame zorgverlichting

Duurzaamheid en circulariteit zijn de hoekstenen van ons bedrijf. Onze toeleveringsketen houden we kort door samen te werken met lokale partners, wat resulteert in minder vervoer en een verlaagde CO2-voetafdruk. Bij het ontwerpen en produceren van onze producten kiezen we consequent voor duurzame materialen en herbruikbare ontwerpen. Onze productiefaciliteit draait volledig op groene energie, opgewekt door onze 72 zonnepanelen. Deze zonnepanelen gebruiken we ook om onze elektrische auto’s op te laden. Daarnaast werken we samen met Maakwerk, onze lokale productiepartner. Hier dragen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij aan de assemblage van een aantal van onze producten. Dit is een belangrijk onderdeel van onze inzet voor sociale verantwoordelijkheid.

Refurbished verlichting

We zetten ons in voor het minimaliseren van verspilling en het maximaliseren van hergebruik. Met onze eigen fabriek zijn we in staat om oude armaturen te refurbishen, waarbij vaak enkel de lichtbron vervangen wordt. Hierdoor krijgen verouderde armaturen een tweede leven/ Zo kunnen ze, voorzien van een nieuwe lichtbron, weer jaren mee. Ben je benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Jouw partner voor zorgverlichting

Bij ons vind je alle antwoorden op je vragen over zorgverlichting. Ons team, dat bestaat uit meer dan 40 deskundigen, staat klaar om zorginstellingen, (interieur)architecten en installateurs te ondersteunen. Met ruim 43 jaar ervaring in verlichting voor de zorgsector, lichtplannen en armaturen, hebben wij de kennis en expertise voor elk project binnen de zorg. Ongeacht in welke fase van het project je ons inschakelt, wij zijn er om te helpen. Van het ontwerpen van een doordacht lichtplan, tot de productie of inkoop van kwalitatieve producten en de installatie en afstelling van je verlichtingsplan!

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op, of laat je gegevens achter. We komen binnen een werkdag bij je terug!

Tom Trommelen

Commercieel Directeur