Terug naar overzicht

Wat zijn Lumen?

Binnen de wereld van verlichting is lumen (lm) een waardevolle maatstaf voor het zichtbare licht dat een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Deze eenheid, die vaak verward wordt met wattage, is eigenlijk de sleutel tot het begrijpen en ontwerpen van mooie verlichting projecten. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van lumen.

Van watt naar lumen

Voorheen, toen traditionele gloeilampen de norm waren, diende wattage als een ruwe indicator voor de lichtopbrengst van een lamp. Het was een eenvoudige manier om te bepalen hoe helder een lamp zou zijn. Maar met de vooruitgang naar LED verlichting is deze benadering achterhaald. Tegenwoordig kunnen we niet langer simpelweg het wattage gebruiken om de helderheid van een lamp te ‘voorspellen’.

Hier komt lumen om de hoek kijken. Lumen is een meer nauwkeurige en betekenisvolle metriek geworden, omdat het specifiek de hoeveelheid zichtbaar licht meet die een lichtbron uitstraalt. Met andere woorden, lumen vertelt ons hoe helder een lamp daadwerkelijk zal schijnen, ongeacht het type lamp of technologie.

Lumen in een lichtplan

Bij het bepalen van de benodigde lumenwaarden voor het verlichten van een ruimte zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Het is niet een kwestie van willekeurig een getal kiezen. Het vereist een diepgaand begrip van de ruimte, de functie en de beoogde sfeer. Enkele belangrijke overwegingen zijn onder meer de grootte van de ruimte, de indeling en geometrie, de hoogte van het plafond en de kleuren van de muren en meubels.

Een lichtplan bevat berekeningen van lumenwaarden om te zorgen voor een optimale verlichting. Dit omvat het bepalen van de vereiste lichtopbrengst voor verschillende zones binnen een ruimte, het selecteren van geschikte armaturen en lichtbronnen, en het zorgen voor een evenwichtige verlichtingsverdeling.

Arkoslight shot light Lixero

In de praktijk

Laten we eens kijken naar een praktisch voorbeeld. Stel je voor dat je een kantoorruimte wilt verlichten met een heldere, maar niet-verblindende verlichting. De ruimte is 4 meter breed, 6 meter lang en heeft een standaard plafondhoogte van 2,5 meter. Volgens de normen voor kantoorverlichting wordt aanbevolen om 500 lux te hebben voor bureaus.

Om deze ruimte met een uniforme verlichting van 500 lux te verlichten, moeten we de totale lichtopbrengst berekenen die nodig is. Met behulp van lumen als onze gids, kunnen we dit precies bepalen. Stel dat we een armatuur gebruiken die 100 lumen per watt produceert. Dan hebben we voor deze ruimte 500 lux x (4 m x 6 m) = 12.000 lumen nodig. Dit zou betekenen dat we een armatuur van 120 watt nodig hebben om de gewenste verlichtingssterkte te bereiken.

lux lumen candela

Sfeervolle verlichting

Hoewel lumen een meetbare eenheid is, gaat het niet alleen om technische precisie. Het speelt een grote rol bij het creëren van de gewenste sfeer en ambiance in een ruimte. Het kan helpen bij het benadrukken van (architecturale) kenmerken, het inbrengen van accenten en het bevorderen van een comfortabele visuele ervaring.

Bij Lixero begrijpen we de diepgaande impact van lumen op verlichtingsontwerp. Onze expertise stelt ons in staat om de perfecte balans te creëren tussen lichtopbrengst, esthetiek en functionaliteit. Met lumen als onze gids ontwerpen we lichtplannen die emoties op roepen en ruimtes tot leven te brengen. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend een lichtplan op maat aan.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur