Terug naar overzicht

Wat zijn NEN-normen?

In de wereld van verlichting zijn NEN-normen van grote waarde. Maar wat houden deze normen precies in? In dit artikel nemen we je mee in de betekenis en het belang van NEN-normen voor verlichting, met specifieke aandacht voor de (welbekend) NEN-EN 12464-1 norm.

NEN-normen uitgelegd

Een NEN-norm, afgekort voor Nederlandse norm, is een vastgelegde afspraak over een product, dienst of werkwijze. Deze normen zijn de leidraad voor het waarborgen van kwaliteit, veiligheid en prestaties binnen vakgebieden. In de verlichtingsindustrie zijn NEN-normen van grote waarde, aangezien ze de basis leggen voor efficiënte en comfortabele verlichting.

NEN-EN 12464-1

Binnen de wereld van NEN-normen voor verlichting is de NEN-EN 12464-1 norm de bekendste. Deze norm heeft als voornaamste doelstelling het waarborgen van een veilige en comfortabele werkomgeving. Van kantoren tot magazijnen en openbare ruimtes, de NEN-EN 12464-1 norm geldt voor diverse toepassingsgebieden. Werkplaatsen hebben dan weer te maken met specifieke richtlijnen en voorschriften.

De NEN-EN 12464-1 norm bevat belangrijke richtlijnen met betrekking tot kleurweergave, helderheid van lampen, reflectieniveaus en maximale verblinding. Binnen deze norm zijn er parameters vastgelegd om optimale verlichtingsomstandigheden te realiseren. Enkele voorbeelden van lichtsterktes (lux) per ruimte zijn: kantoren dienen te beschikken over 500 lux, klaslokalen over 300 lux, kantines over 200 lux en gangen over 100 lux. Deze gedetailleerde richtlijnen dragen bij aan een veilige en comfortabele omgeving voor mensen in uiteenlopende situaties.

Andere NEN-normen

Naast de NEN-EN 12464-1 norm zijn er nog andere NEN-normen die van belang zijn in de wereld van verlichting. Deze normen richten zich op verschillende aspecten van verlichting. Hier zijn enkele voorbeelden van andere relevante NEN-normen:

NEN-EN 1838

Deze norm richt zich op noodverlichting en vluchtweg aanduiding. Het stelt eisen aan de verlichting in openbare gebouwen en industriële omgevingen om ervoor te zorgen dat mensen in noodsituaties veilig kunnen evacueren.

NEN-EN 60598

Deze norm heeft betrekking op de algemene eisen voor armaturen. Het behandelt aspecten zoals constructie, isolatie, bedrading, bescherming tegen elektrische schokken en meer om ervoor te zorgen dat deze armaturen veilig zijn voor gebruik.

NEN-EN 62471

Deze norm richt zich op de fotobiologische veiligheid (beperken van verlies van gezichtsvermogen) van armaturen. Het beoordeelt het risico van schade aan de ogen en de huid door blootstelling aan optische straling en stelt grenswaarden vast voor verschillende soorten verlichting.

NEN 1010

Hoewel dit geen specifieke verlichtingsnorm is, is het wel een belangrijke norm voor elektrische installaties. Het beschrijft eisen voor de aanleg van veilige elektrische installaties, inclusief verlichting, in gebouwen en andere faciliteiten. Onze monteurs werken altijd volgens deze norm.

NEN 3140

Deze norm gaat over de bedrijfsvoering van elektrische installaties en apparatuur. Hoewel het niet specifiek gericht is op verlichting, zijn de eisen over veilig onderhoud en inspectie van elektrische apparatuur van toepassing op verlichting systemen.

Lichtplannen

Bij Lixero omarmen we de NEN-normen voor verlichting. In onze lichtplannen en lichtberekeningen volgen we altijd de voorgeschreven normen. Zo ben je verzekerd van veilige en aangename (werk)ruimtes. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op of vraag een gratis lichtplan aan.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur