Terug naar overzicht

Wat is UGR-waarde?

De verlichtingswereld kent vele afkortingen, zo is UGR er ook een. Vandaag leggen we je uit wat de UGR-waarde inhoudt! 💡

UGR staat voor Unified Glare Rating, en is dus een uniforme verblinding beoordeling. Met deze rating wordt aangegeven in welke mate er verblinding is in een ruimte. Hierbij wordt rekening gehouden met zowel directe als indirecte verblinding. Directe verblinding vindt plaats als er direct in de lichtbron wordt gekeken, indirecte verblinding ontstaat bijvoorbeeld door weerkaatsing. 

De UGR waarde wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Zo is heeft de vorm van de ruimte invloed op de waarde, maar ook de kleur. Zo zorgt wit voor (veel) meer reflectie dan een donkere kleur. Daarnaast is de plaatsing van de verlichting ook van grote invloed. Voor de UGR waarde geldt: hoe hoger de waarde, hoe meer verblinding.

In de Nederlandse Norm is opgenomen hoe hoog de UGR waarde mag zijn in een bepaalde ruimtes. Een overzicht hiervan vind je op de volgende slide. Mocht je met een project bezig zijn en tegen iets aanlopen met betrekking tot bijvoorbeeld verblinding, voel je dan vrij om vrijblijvend advies te vragen!