Terug naar overzicht

Een lichtplan in het kort

Het belang van licht in een winkel wordt vaak onderschat. Welke lampen heb je nodig en hoe kan licht gebruikt worden om meer uit je winkel te halen? In de volgende 3 stappen leggen we kort en simpel uit hoe we een lichtplan opstellen voor een winkel.

We beginnen bij het begin, de verdeling van een winkel. Normaliter is een winkel te verdelen in twee zones, de presentatie zone en de algemene zones. Een van de doelen van verlichting is de nadruk leggen op de producten, daarom beginnen we met de presentatie zone.

 

Presentatie verlichting

Het belangrijkste is om jouw producten in de spotlight te zetten. Daarom begint een lichtplan met de presentatie onderdelen van jouw winkel, zoals de toonbank of wandpresentatie. Deze delen van de winkel worden lichter uitgelicht dan de rest van de winkel, hierdoor heeft de klant meer aandacht voor deze onderdelen.

Nu je dit weet vertellen we meer over de verlichting die je kunt gebruiken voor het verlichten van de presentatie zone.

Type armaturen

Normaalgesproken worden er drie verschillende type armaturen gebruik, dit zijn: inbouwspots, opbouwspots en trackspots (ook railspots genoemd). Welke lampen gebruikt worden is mede afhankelijk van het plafond en de voorkeur van jou. Het voordeel van trackspots is dat deze spots erg flexibel zijn. Dat wil zeggen dat je de spot later naar eigen inzicht kunt verhangen of uit kunt lichten. Zo creëer je gemakkelijk een modulair lichtplan. Het model en de kleur zijn naar eigen smaak in te vullen.

Presentatie verlichting produc type

Lumen

De lumenwaarde geeft de lichtopbrengst van een lichtbron (lamp) aan. Dus met lumen (lm) bedoelen we hoeveel zichtbaar licht in alle richtingen een bron geeft. Belangrijk is dus dat we dit niet verwarren met watt. Het wattage vertelt ons meer over het energieverbruik. Bij lumen is meer niet altijd beter, het gaat om de juiste combinatie van hoeveelheid lichtbronnen, de toepassing en de kracht. Ons algemeen advies voor presentatieverlichting is 3000 lumen, bij sfeerverlichting ligt dit echter rond de 500 lm.

Overzicht lumen presentatieverlichting

Bovenstaand overzicht geeft de vuistregels omtrent het aantal lumen per toepassing.

Kelvin

De kleurtemperatuur of ‘warmte’ van het licht wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Een laag aantal Kelvin geeft aan dat het licht geler (warmer) is en een hoog aantal geeft witter (kouder) licht weer. Wij adviseren voor winkelpresentatie verlichting om 3000 Kelvin spots te gebruiken. Echter kunnen voor bijvoorbeeld horeca of broodpresentatie lampen met 2700K gebruikt worden voor een betere sfeercreatie. Daarentegen gebruiken we voor werkruimtes kouder licht, normaalgesproken van 4000 Kelvin.

Specifieke kleuren

Om de beste product presentatie van versartikelen te realiseren gebruiken we speciaal ontwikkelde food-kleuren. Zo matcht de lichtkleur beter met het versproduct, wat zorgt voor een aantrekkelijke presentatie. Enkele toepassingen zijn te zien bij de visafdeling bij Hanos of deze slagerij.

 

Montage presentatie spots

Het aantal lampen dat je nodig hebt in het lichtplan is afhankelijk van de oppervlakte die je moet presenteren. De vuistregel hierbij luidt: één spot per 1 à 1,5 meter om voldoende licht te hebben. Hierbij is het van belang dat de afstand tussen de spots gelijk is.

Het plan gaat van een hanghoogte van 3 meter uit. Deze hoogte is te bereiken door de rails te pendelen met staaldraad voor een juist resultaat. Echter is een andere hoogte ook mogelijk indien gewenst. De speciale presentatiezone is de etalage. De etalage moet goed verlicht zijn om te winnen van het zonlicht overdag. Het is de bedoeling om een zo groot mogelijke stopkracht te creëren zodat de consument jouw winkel binnengaat. Hierdoor kiezen we om 2 tot 5 spots voor elk raam te hangen, dit is afhankelijk van de grootte van het raam. Om een zo groot mogelijk contrast te krijgen wordt het licht van deze spots recht op de grond gericht.

 

Algemene verlichting

In de laatste stap van het lichtplan komen de donkere zones aan bod. Na het plaatsen van presentatie spots is het mogelijk dat er nog enkele zones zijn waar weinig lampen hangen en dus niet goed verlicht zijn. Vaak voorkomende locaties zijn: het werkgedeelte (achter de toonbank), het toilet en de gangen. 

Voor het verlichten van deze zones gebruiken we downlights, ofwel spots die recht naar beneden schijnen. Hiervoor adviseren we per twee vierkante meter één downlight te gebruiken. 

Persoonlijk advies

Iedere winkel is anders. Zo is ook ieder lichtplan anders en bestaat er dus geen one-fits-all. Een juist en evenwichtig lichtplan is essentieel voor een winkel en zorgt voor een hogere omzet. Daarom vinden wij dat persoonlijk advies omtrent een lichtplan belangrijk is. Voor een kennismakingsgesprek of advies kun je altijd contact opnemen.

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met onze partner in winkelinrichting Peack Interior

 

Lichtplan laten maken?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op, of laat je gegevens achter. We komen binnen een werkdag bij je terug!

Harry Rijnders

Light Design Manager