Zurück zur Übersicht

Was ist der UGR-Wert?

In de complexe wereld van verlichting, worden afkortingen vaak gebruikt om technische concepten te duiden. Een van deze afkortingen is UGR, staat voor Unified Glare Rating. In dit artikel gaan we dieper in op wat de UGR-waarde precies inhoudt, waarom het van belang is en hoe het ons helpt om verblinding te verminderen in diverse ruimtes.

UGR-waarde

De UGR-waarde is een uniforme beoordeling van verblinding die optreedt door verlichting in een specifieke ruimte. Met deze waarde wordt de mate van verblinding gemeten en beoordeeld. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar directe verblinding, wanneer je rechtstreeks in de lichtbron kijkt, maar ook naar indirecte verblinding, die ontstaat door weerkaatsing van licht.

De UGR-waarde wordt uitgedrukt in getallen, waarbij hogere waarden duiden op een hogere mate van verblinding. Het doel is om verblinding voor de mensen in een ruimte tot een minimum te beperken. In veel gevallen geldt: hoe lager de UGR-waarde, hoe comfortabeler de verlichting wordt ervaren.

UGR-waarde glare

Belangrijke factoren

De UGR-waarde wordt bepaald door verschillende factoren die samen de algehele verblinding beïnvloeden. Enkele belangrijke aspecten zijn onder meer de vorm van de ruimte, de kleur van de oppervlakken en de plaatsing van de verlichtingsarmaturen.

 • Vorm van de ruimte

De vorm van een ruimte heeft een grote impact op de UGR-waarde. Ruimtes met complexe geometrieën kunnen zorgen voor meer weerkaatsing van licht. Wat kan bijdragen aan een hogere UGR-waarde, en dus meer verblinding.

 • Kleur van oppervlakken

De kleur van oppervlakken in een ruimte speelt een rol bij de UGR-waarde. Lichtere kleuren hebben de neiging om meer licht te weerkaatsen dan donkere kleuren, wat op zijn beurt invloed heeft op de algehele verlichtingsomstandigheden. De kleur zwart absorbeert als het ware invallend licht, wat vaak zorgt voor minder verblinding.

 • Plaatsing van verlichting

De juiste positionering van armaturen is van groot belang voor het minimaliseren van verblinding. Het juiste ontwerp van armaturen en hun locatie kan directe en indirecte verblinding minimaliseren. Een hanglamp op ooghoogte verblindt sneller dan een plafondlamp.

Arkoslight Dune

Voordelen van lage UGR-waarde

Het kiezen van de juiste UGR-waarde heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Verbeterd comfort

Een lagere UGR-waarde draagt bij aan een comfortabelere verlichtingservaring zonder storende verblinding. Want niets is zo irritant dan tegen het licht van armatuur in kijken.

 • Verhoogde productiviteit

Door verblinding te minimaliseren, kunnen mensen zich beter concentreren en productiever zijn in de desbetreffende ruimte.

 • Esthetisch aantrekkelijk

Verlichting met een geschikte UGR-waarde draagt bij aan een esthetisch aantrekkelijke ruimte zonder hinderlijke schittering.

 • Veiligheid

Verminderde verblinding draagt bij aan een veiligere omgeving, vooral in ruimtes waar precisie en alertheid belangrijk zijn zoals productiehallen en laboratoria.

Normen en richtlijnen

In Nederland zijn er normen en richtlijnen vastgesteld voor maximale UGR-waarden in verschillende soorten ruimtes. Deze normen dienen als leidraad om een optimaal visueel comfort te bereiken en verblinding te verminderen. Het is belangrijk om te begrijpen welke UGR-waarde geschikt is voor een specifieke omgeving om de juiste producten te selecteren. Daarom hebben we hier een aantal voorbeelden van opgestelde normen en richtlijnen voor de maximale waarden in verschillende ruimtes:

 • Kantoren

Voor kantoorverlichting is een lage UGR-waarde van belang om een comfortabele werkomgeving te creëren die de concentratie en productiviteit bevordert. De maximale UGR-waarde voor kantoren varieert meestal tussen UGR <19 en UGR <22, afhankelijk van de specifieke toepassing. Benieuwd of jouw kantoorverlichting voldoet aan deze norm? Doe de gratis lichtcheck voor kantoren!

 • Klaslokalen

In klaslokalen is een goede visuele omgeving essentieel voor leerlingen en docenten. De maximale UGR-waarde voor klaslokalen kan variëren tussen UGR <19 en UGR <22, dus vergelijkbaar met kantoren.

 • Winkels

In winkels en supermarkten is aangename verlichting belangrijk om producten goed te kunnen zien en de aandacht van klanten te trekken. De maximale UGR-waarde kan hier variëren tussen UGR <19 en UGR <25.

 • Industriële ruimtes

In industriële omgevingen is vaak meer functioneel licht nodig, maar tegelijkertijd moet verblinding worden beperkt om veiligheid en efficiëntie te waarborgen. De maximale UGR-waarde kan variëren tussen UGR <22 en UGR <28, afhankelijk van het type werkzaamheden.

 • Zorginstellingen

Bij zorginstellingen en ziekenhuizen is een comfortabele en niet-verblindende verlichting van groot belang voor bewoners en medisch. De maximale UGR-waarde varieert meestal tussen UGR <19 en UGR <22

 • Sportclubs

In sportzalen en fitnessclubs is goede verlichting essentieel voor veiligheid en prestaties. De maximale UGR-waarde kan variëren tussen UGR <22 en UGR <28, afhankelijk van de specifieke sport en activiteiten.

 • Openbare ruimtes 

In openbare ruimtes zoals stations en gangen is het belangrijk om verblinding te minimaliseren om een comfortabele doorgangs- en wachtruimte te creëren. De maximale UGR-waarde kan variëren tussen UGR <19 en UGR <25.

Het is belangrijk in gedachte te houden dat deze maximale UGR-waarden slechts algemene richtlijnen zijn en kunnen variëren op basis van lokale regelgeving, ontwerpeisen en specifieke behoeften van elke ruimte. Bij het ontwerpen van onze lichtplannen houden wij altijd rekening met de UGR-waarde om een optimale ervaring en comfort te bieden aan de gebruikers van de ruimte.

Aan de slag

Nu je weet dat de UGR-waarde een essentieel kenmerk is van verlichting. Kun je aan de slag met het verlichten van comfortabele, productieve en visueel aangename ruimtes. Het begrijpen van hoe de waarde wordt beïnvloed door verschillende factoren en het naleven van normen en richtlijnen is van groot belang bij het selecteren van de juiste armaturen. Bij Lixero streven we ernaar om oplossingen te bieden die niet alleen functioneel zijn, maar ook bijdragen aan een optimale visuele ervaring in diverse omgevingen. Hulp nodig bij het selecteren van de juiste producten? Neem vrijblijvend contact op of vraag een offerte aan.

Projekt einreichen?

Wir nehmen die Herausforderung gerne an!

Sie fragen sich, was wir für Sie tun können? Nehmen Sie Kontakt mit uns auf oder hinterlassen Sie Ihre Daten und wir werden uns innerhalb eines Arbeitstages bei Ihnen melden.

Maurice Arons

Direktor