Terug naar overzicht

Wat is IP waarde?

In de wereld van verlichting spelen talloze technische specificaties een rol bij het beoordelen van de prestaties en veiligheid van armaturen. Een van die belangrijke specificaties is de IP-waarde, die aangeeft hoe goed een armatuur beschermd is tegen indringing van stof en vocht. In dit artikel gaan we dieper in op wat de IP-waarde betekent en waarom het een cruciale factor is bij het selecteren van de juiste armaturen.

IP-waarde uitgelegd

De afkorting “IP” staat voor “International Protection” (Rating) of “Ingress Protection”, en het wordt gevolgd door twee cijfers. Deze cijfercombinatie biedt inzicht in de mate van bescherming van een armatuur tegen externe elementen zoals stof en vocht. Het eerste cijfer staat voor de bescherming tegen vaste voorwerpen en stof, terwijl het tweede cijfer de waterbestendigheid aangeeft.

Bescherming tegen stof

Het eerste cijfer van de IP-waarde geeft meer informatie over de mate van bescherming tegen stof en vaste voorwerpen. Dit kan een cijfer zijn van 0 tot 6, waarbij elk niveau staat voor een andere mate van bescherming:

 • IP0X: Geen bescherming tegen stof.
 • IP1X: Beschermd tegen vaste grote voorwerpen, groter dan 50 mm.
 • IP2X: Beschermd tegen vaste middelgrote voorwerpen, groter dan 12,5 mm.
 • IP3X: Beschermd tegen vaste kleine voorwerpen, groter dan 2,5 mm.
 • IP4X: Beschermd tegen vaste spitse voorwerpen, groter dan 1 mm.
 • IP5X: Stofdicht; beperkte hoeveelheid stof kan binnendringen, maar heeft geen invloed op de normale werking.
 • IP6X: Volledig stofdicht; geen stof kan binnendringen.

Bescherming tegen vocht

Het tweede cijfer van de IP-waarde geeft aan hoe goed het armatuur bestand is tegen vocht en water. Dit kan een cijfer zijn van 0 tot 9, waarbij elk niveau een andere mate van waterbestendigheid aangeeft:

 • IPX0: Geen bescherming tegen water.
 • IPX1: Beschermd tegen druppelend water.
 • IPX2: Beschermd tegen druppelend water wanneer het armatuur gekanteld is tot 15 graden.
 • IPX3: Beschermd tegen sproeiend water tot een hoek van 60 graden.
 • IPX4: Beschermd tegen opspattend water vanuit alle richtingen.
 • IPX5: Beschermd tegen waterstralen met lage druk.
 • IPX6: Beschermd tegen krachtige waterstralen.
 • IPX7: Beschermd tegen onderdompeling in water tot 1 meter diepte, maximaal 30 minuten.
 • IPX8: Beschermd tegen langdurige onderdompeling in water onder gespecificeerde omstandigheden.
 • IPX9K: Beschermd tegen hogedrukreiniging met stoom.

In de praktijk

Je weet nu dat de IP-waarde is een essentiële specificatie bij het kiezen van het juiste armatuur voor specifieke omgevingen en toepassingen. Bijvoorbeeld, voor buitengebruik zijn armaturen met een IP44- of IP54-waarde geschikt vanwege hun bescherming tegen opspattend water. Voor meer veeleisende omgevingen, zoals industriële faciliteiten met hogedrukreiniging, zijn armaturen met hogere IP-waarden, zoals IP66 of IP67, nodig.

Onze waterdichte armaturen

Bij Lixero bieden we armaturen met verschillende IP-waarden om aan diverse behoeften te voldoen. Onze WB, WB-EX, OG-M en OG-L armaturen hebben bijvoorbeeld een IP66-waarde, waardoor ze geschikt zijn voor zowel binnen- als buitentoepassingen waar weerstand tegen stof en water cruciaal is.

WB

IK-waarde

Naast de IP-waarde is de IK-waarde een andere belangrijke specificatie bij het beoordelen van de  veiligheid van armaturen. Waar de IP-waarde zich richt op bescherming tegen stof en vocht, geeft de IK-waarde aan hoe schokbestendig een armatuur is. Samen werken deze twee waardes in harmonie om een veilige en betrouwbare oplossing te bieden in verschillende omgevingen.

Aan de slag

Nu je begrijpt dat de IP-waarde een belangrijke factor is bij het selecteren van armaturen, kun je hier mee aan de slag. Het kiezen van armaturen met de juiste IP-waarde voor de beoogde toepassing zorgt voor duurzame prestaties en veiligheid in diverse omgevingen. Of het nu gaat om binnen- of buitentoepassingen, winkelgebouwen of industriële faciliteiten. De IP-waarde speelt een rol in voor betrouwbare verlichtingsoplossingen die aan de hoogste normen voldoen. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend een offerte of lichtplan aan, en ontdek de mogelijkheden!

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur