Terug naar overzicht

Wat is IK-waarde?

De IK waarde geeft aan hoe ‘slagvast’ een lamp is, hoe hoger de waarde, hoe schokbestendiger de lamp. IK waarde is voor de duidelijkheid niet hetzelfde als de IP waarde van een lamp.

De K van e IK waarde staat voor Kinetisch, makkelijker gezegd ‘schokken’. Deze schokken worden gemeten in joule. Zo is een lamp met bijvoorbeeld een IK02 waarde bestand tegen een impact van 0.2 joule. Onderaan vind je een overzicht met alle IK waarden en de daarbij behorende slagvastheid. 

In praktijk komen niet alle IK waardes even vaak voor. Veel voorkomende waardes zijn: IK02, een open armatuur; IK04, een armatuur met versterkt optisch systeem; IK07, een armatuur met raster ; IK08, armatuur met beschermende kap ;IK10 vandaalbestendig armatuur.

Onze meest slagvaste lampen zijn de: WB, WB-EX, OG-M en OG-L. Deze drie lampen zijn vandaalbestendig met IK10, de perfecte lampen voor buiten of in een industriële omgeving.

IK-waarde IK-waarde

Omdat joules impact nogal lastig voor te stellen is hebben we hier een aantal voorbeelden bij enkele IK waarden. IK02 is bestand tegen een object van 250 gram dat 8 cm boven de lamp valt. Bij IK06 is bestand tegen hetzelfde object maar dan tot 40 cm afstand boven de lamp. Een IK08 lamp is bestand tegen een object van 1,7 kilo tot 30 cm afstand boven de lamp. Bij IK10 kan dit object zelfs 5 kilo zijn tot een afstand van 40 cm boven de lamp.