Terug naar overzicht

Wat is IK-waarde?

In de wereld van verlichting spelen veel technische termen een cruciale rol bij het beoordelen van de prestaties en veiligheid van armaturen. Een van die termen is de IK-waarde, die een indicator is voor de slagvastheid van een lamp of armatuur. Wij hechten we veel waarde aan kwaliteit en veiligheid, daarom is het begrijpen van de IK-waarde essentieel. In dit artikel duiken we dieper in op wat de IK-waarde betekent en waarom het relevant is in de wereld van verlichting.

IK-waarde uitgelegd

De IK-waarde, afgeleid van het Franse “Indice de Protection”. En geeft aan hoe schokbestendig een lamp of armatuur is. Met andere woorden, het geeft aan in hoeverre een armatuur bestand is tegen fysieke impact en externe krachten. Een hogere IK-waarde duidt op een grotere schokbestendigheid, waardoor het armatuur beter bestand is tegen stoten, vallen of andere belastingen.

IP-waarde

Het is belangrijk op te merken dat de IK-waarde niet moet worden verward met de IP-waarde, die de beschermingsgraad tegen stof en vocht aangeeft. Terwijl de IP-waarde zich richt op de mate van afdichting van een armatuur, richt de IK-waarde zich op de weerstand tegen fysieke impact.

Schokbestendige verlichting

De “K” in de IK-waarde staat voor “Kinetisch”, wat eenvoudigweg verwijst naar schokken of impact. Deze impact wordt gemeten in joules (J) en geeft aan hoeveel energie het armatuur kan verdragen zonder schade. Bijvoorbeeld, een armatuur met een IK02-waarde kan een impact van 0.2 joules weerstaan voordat er schade optreedt.

Hier is een overzicht van enkele IK-waardes en hun bijbehorende schokbestendigheid:

IK waarde schokbestendighed

In de praktijk

In de praktijk worden niet alle IK-waardes even vaak aangetroffen. Voor specifieke toepassingen en omgevingen zijn verschillende IK-waardes relevant. Bijvoorbeeld, een open armatuur kan een IK02-waarde hebben, terwijl een armatuur met beschermende kap, een IK08-waarde kan hebben. Armaturen met een IK10 waarde worden ook wel vandaalbestendige armaturen genoemd.

Onze producten

Onze producten zijn ontworpen om te voldoen aan de hoogste normen van schokbestendigheid en duurzaamheid. Onze WB, WB-EX, OG-M en OG-L hebben bijvoorbeeld allemaal een IK10-waarde, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik buitenshuis of in veeleisende industriële omgevingen.

Aan de slag

Zoals je nu weet is de IK-waarde een belangrijke factor bij het beoordelen van de veiligheid van armaturen. Bij Lixero integreren we deze kennis in onze lichtplannen om ervoor te zorgen dat onze klanten kunnen vertrouwen op veilige, hoogwaardige verlichting in alle omgevingen. Of het nu gaat om openbare ruimtes, sportruimtes of industriële faciliteiten. De IK-waarde speelt een belangrijke rol! Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend een offerte of lichtplan aan en ontdek de mogelijkheden.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur