Terug naar overzicht

Wat is explosieveilige verlichting?

Explosieveilige verlichting, ook bekend als ATEX-verlichting, speelt een cruciale rol bij het waarborgen van veiligheid en efficiëntie in gevaarlijke omgevingen. In dit artikel duiken we dieper in op wat ATEX-richtlijnen inhouden en hoe deze normen van toepassing zijn op verlichtingsarmaturen.

Wat is ATEX-verlichting?

De term ATEX is afgeleid van twee Europese richtlijnen: “ATmosphères EXplosibles.” Deze richtlijnen, ATEX 114 en ATEX 153, stellen specifieke eisen aan apparatuur en beschermingssystemen die worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen. Een explosiegevaarlijke omgeving is een locatie waar brandbare gassen, dampen, nevels of stof aanwezig kunnen zijn, wat kan leiden tot explosies als er een ontstekingsbron is.

Het keurmerk

ATEX-armaturen moeten voldoen aan de ATEX-richtlijnen en zijn onderworpen aan strenge tests om hun veiligheid en betrouwbaarheid te waarborgen. Producten die aan deze normen voldoen, dragen de vereiste ATEX-certificering en keurmerken, die aantonen dat ze geschikt zijn voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen. Bijvoorbeeld onze WB-EX, een veelzijdig en robuust armatuur.

WB-EX

ATEX zone-indelingen

De ATEX-richtlijnen definiëren ook verschillende zone-indelingen om het explosiegevaar in gevaarlijke omgevingen te classificeren. Deze zone-indelingen zijn als volgt:

  • Zone 0: Een gebied waar een explosief gasmengsel continu of gedurende lange perioden aanwezig is (minimaal 10% van de activiteit duur).
  • Zone 1: Een gebied waarin een explosief gasmengsel waarschijnlijk is tijdens normaal bedrijf (minimaal 0,1% tot maximaal 10% van de activiteit duur).
  • Zone 2: Een gebied waarin een explosief gasmengsel niet waarschijnlijk is tijdens normaal bedrijf, maar wel af en toe kan voorkomen en dan slechts voor een korte periode (maximaal 0,1% van de activiteit duur).
  • Zone 20: Een gebied waarin een explosiegevaarlijke stofwolk continu of gedurende lange perioden aanwezig is (minimaal 10% van de activiteit duur).
  • Zone 21: Een gebied waarin een explosiegevaarlijke stofwolk waarschijnlijk is tijdens normaal bedrijf (minimaal 0,1% tot maximaal 10% van de activiteit duur).
  • Zone 22: Een gebied waarin een explosiegevaarlijke stofwolk niet waarschijnlijk is tijdens normaal bedrijf, maar wel af en toe kan voorkomen en dan slechts voor een korte periode (maximaal 0,1% van de activiteit duur).

De rol van explosieve verlichting

Explosieveilige verlichting speelt een cruciale rol in verschillende industrieën, zoals de petrochemische industrie, mijnbouw, farmaceutische industrie en voedingsindustrie. In deze sectoren kunnen omgevingen ontstaan waar brandbare stoffen aanwezig zijn, zoals benzine, stof, alcohol, of aërosolen.

De juiste ATEX-verlichting

Het juiste gebruik van ATEX-verlichting draagt bij aan:

1. Veiligheid: Door de risico’s van ontsteking in gevaarlijke omgevingen te minimaliseren, wordt de veiligheid van werknemers en eigendommen aanzienlijk verbeterd.

2. Efficiëntie: Explosieveilige armaturen zijn ontworpen om energiezuinig te zijn en een langere levensduur te hebben, wat resulteert in lagere operationele kosten.

Maatwerk oplossing

Elke situatie is uniek, en daarom bieden wij maatwerkoplossingen voor jouw specifieke behoeften. Ons ervaren team staat klaar om u te adviseren en te helpen bij het vinden van de perfecte explosieveilige verlichting voor uw werkomgeving. Wij werken enkel met producten van de hoogste kwaliteit en maken een lichtplan, specifiek op basis van jouw wensen en eisen.

Scherpe prijs voor installateurs

Ben jij een installateur en wil je explosieveilige producten gebruiken in jouw projecten? Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een kwaliteitsverlichting tegen een scherpe prijs. Vraag hier jouw offerte aan!

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur