Terug naar overzicht

Wat is de invloed van verlichting op je biologische klok?

Ons biologisch ritme

Het circadiaanse ritme is een natuurlijke periode van 24 uur, die onze slaap- en waakcyclus regelt. Daarnaast regelt dit biologische ritme ook andere processen zoals het metabolisme, de hormoonproductie en onze lichaamstemperatuur. Dit ritme wordt beïnvloedt door verschillende factoren, waaronder licht en duisternis. Licht, en dus ook verlichting, heeft een erg grote invloed op onze biologische klok. Daarom is het kiezen voor de juiste verlichting erg belangrijk. Dit beïnvloedt onder meer onze slaapkwaliteit, stemming en algemene gezondheid.

Licht en duisternis

De blootstelling aan licht helpt onze interne klok om zich te resetten. Daarom is licht in de ochtend van grote waarde. Hierdoor voel je je namelijk minder slaperig en alerter. Het is dus niet zo gek dat je in de winter meer moeite hebt met opstaan. Daarentegen kan licht ook onze slaapcyclus verstoren. De blootstelling aan licht tijdens de late avonduren of in de nacht, onderdrukt de melatonineproductie. Melatonine is een hormoon dat ons lichaam aanmaakt om onze slaap te reguleren. Daarom kan licht op het verkeerde moment ook je slaap(ritme) aantasten.

De invloed van licht

Binnenverlichting kan dus een grote rol spelen bij de regelen van ons biologisch ritme. Met name voor mensen die het grootste deel van hun dag binnen doorbrengen. Er zijn verschillende factoren omtrent ‘licht’ die invloed hebben op ons biologisch ritme. Dit zijn onder andere, het type licht, de intensiteit en de timing. Deze drie factoren hebben de grootste invloed op ons biologische klok.

Natuurlijk licht

De twee belangrijkste soorten verlichting zijn ‘natuurlijk licht’ en kunstmatig licht. Natuurlijk licht kennen we ook wel als daglicht en is de meest effectieve manier om onze biologische klok te reguleren. Sommige mensen merken dit extra goed, bijvoorbeeld wanneer de klok verzet is. Waarom natuurlijk licht de meest effectieve manier is? Dit komt omdat het licht is met een volledig spectrum (van infrarood tot ultraviolet). Daarnaast verandert de intensiteit en de kleurtemperatuur van daglicht gedurende dag. Helaas is niet op iedere plaats of in iedere ruimte daglicht beschikbaar. Daarom kan kunstmatig licht worden gebruikt om natuurlijk licht na te bootsen. En ons biologisch ritme te ondersteunen.

De juiste verlichting

De juiste (binnen)verlichting kan je helpen om beter in je biologisch ritme te komen, of te blijven. Wij helpen je dan ook graag bij het ontwikkelen van een lichtoplossing voor ieder project. Van kantoor tot verzorgingstehuis, verlichting heeft een grote impact op hoe mensen zich voelen. Om de juiste binnenverlichting te kiezen, houden we onder andere rekening met deze drie factoren.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van licht wordt gemeten in Kelvin (K). Dit verwijst naar de warmte of koelte van het licht. Warme verlichting, zoals kaarslicht, heeft een kleurtemperatuur tussen de 2700K en 3000K. Daarentegen heeft koele verlichting, zoals (fel) daglicht, een kleurtemperatuur tussen de 5000K en 6500K. Afhankelijk van het moment op de dag heb je koelere of warmere verlichting nodig om bij te dragen aan een goede biologische klok.

Intensiteit

Lichtintensiteit wordt gemeten in lumen (lm). Lumen verwijst dan weer naar de hoeveelheid licht die uit een lichtbron komt. Een hogere lichtintensiteit kan de alertheid en productiviteit van mensen bevorderen. Daarentegen is een lagere lichtintensiteit wenselijk bij ontspanning en stimuleert het slaap. Om de lichtintensiteit gemakkelijk aan te passen gebruiken we (automatische) dimmers. Hierdoor kan het licht gedurende dag aangepast worden om zo onze biologische klok te helpen.

Timing

Tot slot is de timing van binnenverlichting cruciaal voor de regulatie van onze slaap- en waakcyclus. In de ochtend kun je het best helder licht gebruiken om ‘wakker te worden’ en de interne klok te resetten. In de avond gebruik je warm en gedimd licht, om zo de slaap te bevorderen. Hierbij kunnen automatische verlichtingssystemen de perfecte oplossing bieden. Deze systemen passen automatisch de intensiteit en temperatuur van het licht aan, op basis van het daglicht.

Betere verlichting voor een betere biologische klok

Nu weet je dat de juiste verlichting een grote invloed kan hebben op ons circadiaanse of biologische ritme. Maar ook op onze slaapkwaliteit, stemming en algehele gezondheid. Het kiezen van de juiste verlichting doen we onder andere op basis van kleurtemperatuur, intensiteit en timing. Wil jij ook de beste gezondheid voor jouw medewerkers of bewoners? Zorg dan voor de juiste verlichting. Wij helpen je hier graag bij en komen tot een passende lichtoplossing. Van lichtplan tot montage, je kunt voor alles bij ons terecht.

Neem vrijblijvend contact op met een van onze lichtexperts en kom te weten hoe jouw project een stralend project kan worden.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur