Terug naar overzicht

Waarom verlichting extra belangrijk is in een verzorgingshuis

Verlichting speelt een essentiële rol bij het creëren van een comfortabele en veilige omgeving voor ouderen in een verzorgingshuis en instellingen voor begeleid wonen. De juiste verlichting kan de stemming, de gezondheid en het algehele welzijn van (oudere) bewoners aanzienlijk beïnvloeden. We leggen je uit waarom verlichting extra belangrijk is in een verzorgingshuis.

Voldoende verlichting

Een cruciaal aspect van verlichting in verzorgingshuizen is de behoefte aan voldoende verlichting. Naarmate we ouder worden gaat ons gezichtsvermogen achteruit, waardoor het moeilijker wordt om te zien bij weinig licht. Daarom is voldoende verlichting in alle delen van een instelling, inclusief gemeenschappelijke ruimten en bewonerskamers, essentieel voor het verbeteren van onafhankelijkheid van bewoners en het verbeteren van de levenskwaliteit. Goede verlichting kan ook ongelukken en verwondingen helpen voorkomen, die vaker voorkomen bij oudere bewoners in slecht verlichte ruimtes.

Biologische klok

Een ander aspect van verlichting in bejaardentehuizen is het belang van het circadiaanse ritme (onze biologische klok). Naarmate we ouder worden, kan het vermogen van ons lichaam om onze slaappatronen te reguleren afnemen. Dit kan leiden tot slaapstoornissen en andere gezondheidsproblemen. Overdag feller licht en ’s avonds minder fel licht kan helpen het circadiaanse ritme van het lichaam te reguleren en de slaapkwaliteit te verbeteren. Naast het bevorderen van een betere slaap kan de juiste verlichting ook onrust en verwarring bij oudere bewoners helpen verminderen, wat leidt tot een rustiger en comfortabelere omgeving.

Stemming

Ten slotte kunnen de stemming en geestelijke gezondheid van oudere bewoners ook worden beïnvloed door verlichting. Helder, natuurlijk licht kan de stemming verbeteren en symptomen van depressie en angst verminderen. De juiste verlichting kan ook een warme en uitnodigende sfeer creëren, die sociaal gedrag bevordert en het gevoel van eenzaamheid vermindert.

Verlichting, een vak apart

Kortom, verlichting is essentieel voor het creëren van een comfortabele, veilige en gezonde omgeving voor ouderen in zorginstellingen en instellingen voor begeleid wonen. De juiste verlichting, de juiste regulering van het circadiaanse ritme en aandacht voor de stemming en geestelijke gezondheid zijn allemaal belangrijke factoren bij het ontwerpen van lichtplannen voor verzorgingshuizen. Onze ervaren light designers helpen je graag bij het ontwikkelen van een juist lichtplan. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op!

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur