Vraag

De originele vraag van het Amadeushuis was of we de bestaande lichtpunten konden vervangen door LED-verlichting. Hierbij was het van belang dat er voldoende licht was, aangezien het een restaurant was dat omgebouwd werd naar een verzorgingstehuis. In een verzorgingstehuis is meer licht nodig dan in een restaurant.

Op basis van deze informatie heeft onze accountmanager zijn eerste bezoek gebracht aan het Amadeushuis. Echter was het helaas niet mogelijk om enkel de bestaande lichtpunten te vervangen door LED-verlichting. Dit was technisch onmogelijk maar zou ook veel te weinig licht opleveren voor in een verzorgingshuis.

Hierom hebben we een speciaal lichtplan gemaakt voor de doelgroep, ouderen met dementie. Onze light designer Harry Rijnders heeft het lichtplan gemaakt. Hierbij was het van groot belang dat er weinig afleiding was in de verlichting, dit betekent dat er een egaal licht ontstaat. Hierom zijn zo min mogelijk lichtpunten gebruikt (spotjes) en zijn er dus geen aspecten uitgelicht en is er een egaal lichtbeeld. Ondanks dat egaal licht vaak ongezellig is, heeft Harry toch een lichtplan kunnen ontwikkelen waarbij er een gezellige sfeer ontstaan is.

Uitdaging

Verlichting toepassen voor een speciale doelgroep zonder de bestaande installatie te veel aan te passen.

Resultaat

De opdrachtgever was na enkele revisies akkoord met het lichtplan waarna het 1 op 1 is uitgevoerd (dus volledig volgens plan). Binnen het lichtplan zijn een twee speciale dingen toegepast:

1. Mensen met dementie volgen onbewust patronen en/of lijnen. Hierom heeft onze designer lange lichtlijnen gebruikt van de slaapkamers naar de eetkamer. Zo helpt het lichtplan de mensen om (onbewust) de juiste weg te vinden. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.

2. De installatie om de verlichting te dimmen zat volledig in de muren, dus deze was niet beschikbaar/te gebruiken zonder de muren te slopen en/of open te breken. Hierom hebben we een draadloos dimsysteem toegepast. Hierdoor kon de huidige infrastructuur blijven zitten én kon alle verlichting aangestuurd worden met het draadloos dimsysteem. Dit was ook een financiële meevaller op het gebied van elektra.

Het Amadeushuis is een verzorgingstehuis geworden waar mensen prettig kunnen leven, wonen en genieten van het leven.

Impressie

Producten in dit project

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur