Wat is CRI?
In de wereld van verlichting komen we vaak termen tegen zoals RA-waarde en CRI-waarde. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk en waarvoor dienen ze? In dit artikel duiken we dieper in op de begrippen RA en CRI-waarde en ontdekken we hun cruciale rol bij het beoordelen van kleurweergave in verlichting.
Wat betekent CRI?
CRI staat voor Coloring Render Index, terwijl Ra wordt gebruikt als afkorting voor Rationele Afbeelding. Hoewel beide termen verschillende afkortingen hebben, verwijzen ze naar dezelfde essentiële meetwaarde: de kleurweergave-index. Deze index dient als een meetinstrument om te bepalen hoe nauwkeurig een lichtbron de kleuren van een object weergeeft. Met andere woorden, het beoordeelt hoe natuurgetrouw de kleuren eruitzien wanneer ze worden belicht door deze specifieke lichtbron.
Wat is RA-waarde?
De RA-waarde van een lichtbron wordt berekend door een meting van een (beperkt) aantal referentiekleuren. Dit gemiddelde van metingen van deze specifieke kleuren resulteert in de RA-waarde. Echter is het belangrijk om te beseffen dat deze RA-waarde een gemiddelde is en daardoor niet volledig representatief voor alle kleuren. Dit betekent dat zelfs als meerdere armaturen met een RA-waarde hoger dan 90 worden gebruikt, er nog steeds kleurverschillen kunnen optreden in de waargenomen kleuren van verlichte objecten.
In de praktijk
Bij het lichtplan met verlichting voor verschillende ruimtes en toepassingen is een hoge CRI- of Ra-waarde van cruciaal belang. Voor gebieden waar nauwkeurige kleurweergave van groot belang is, zoals kunstgalerijen, speelt de CRI- of Ra-waarde een doorslaggevende rol. Door verlichting te kiezen met een hogere CRI- of Ra-waarde, worden kleuren op een realistische en natuurlijke manier worden weergegeven. Dit zorgt voor meer visuele aantrekkingskracht en een realistischere presentatie.
De TM30-15 Methode
Hoewel de Ra-waarde al geruime tijd als standaard wordt gebruikt voor het meten van kleurweergave, wordt er nu een nieuwe en betere methode toegepast: de TM30-15 methode. Deze benadering biedt een specifieker inzicht in de kleurweergave door een bredere reeks aan kleurmonsters te gebruiken. Dit wordt ook wel de R-familie kleuren genoemd Deze methode geeft ook gedetailleerdere informatie over chromaticiteit en kleurverschillen. Meer weten over deze methode? Lees het in ons artikel over de TM30-15 methode.
Meer weten over verlichting?
Kom naar onze masterclass verlichting! Gegeven door onze ervaren light designer, hij is niet alleen gecertificeerd DIALux trainer maar heeft ook meer dan 30 jaar licht ervaring. Schrijf je hier in!