Terug naar overzicht

Wat is Casambi?

Licht heeft veel invloed op onze leef- en werkomgeving. Het juiste licht kan de sfeer versterken, de productiviteit verhogen en energie besparen. Om deze doelen te bereiken, is een flexibel verlichtingssysteem essentieel. Casambi verlichting biedt een innovatieve oplossing voor het beheren en optimaliseren van verlichting in allerlei omgevingen. Hierdoor kun je eenvoudig de verlichting aanpassen aan verschillende behoeften en omstandigheden, wat bijdraagt aan een efficiëntere en aangenamere ruimte.

Casambi sturing

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van Casambi verlichting en ontdekken we waarom dit systeem steeds populairder wordt in de wereld van verlichting. We gaan in op de werking van het systeem, de voordelen van Casambi en we geven enkele praktische voorbeelden.

Inleiding tot Casambi verlichting

Casambi is een geavanceerd verlichtingssysteem dat gebruik maakt van Bluetooth Low Energy (BLE) technologie voor draadloze controle. Dit systeem stelt men in staat om verlichting eenvoudig te beheren via een smartphone of tablet. Geheel draadloos dus, zonder de noodzaak voor complexe bedrading. Het Casambi-systeem creëert een mesh-netwerk. Dit is een netwerk waarbij elk armatuur met elkaar communiceert voor een betrouwbaar en robuust netwerk. Casambi is ontworpen om naadloos te integreren met een breed scala aan producten en accessoires. Hierdoor is het een flexibele en schaalbare oplossing is voor allerlei projecten, van residentiële projecten tot kantoren en winkels.

Hoe werkt Casambi sturing verlichting?

Casambi sturing werkt door gebruik te maken van een mesh-netwerk. Deze nodes communiceren met elkaar via BLE en vormen samen een betrouwbaar en robuust netwerk zonder de noodzaak van een centrale controller. Dit betekent dat de installatie en configuratie eenvoudig en flexibel  zijn.

Gebruikers kunnen via een app op hun smartphone of tablet de verlichting bedienen. De app maakt het mogelijk om lichtscènes te creëren, timers in te stellen, en zelfs automatiseringen te programmeren op basis van verschillende sensoren. Hierdoor kan verlichting dynamisch worden aangepast aan de wensen en behoeften van de gebruiker. Dit draagt bij aan zowel comfort als energie-efficiëntie.

De voordelen van casambi verlichting

Met Casambi sturing in je project geniet je van diverse voordelen. We noemen er vier, maar er zijn er nog veel meer. Benieuwd hoe je Casambi gestuurde verlichting kunt integreren in jouw project? Neem vrijblijvend contact op met ons team van lichtexperts.

1. Eenvoudige installatie en configuratie

Casambi sturing maakt gebruik van een mesh-netwerk dat via Bluetooth Low Energy (BLE) werkt, waardoor er geen centrale controller nodig is. Bij traditionele systemen heb je een centrale controller nodig die als het ware als het brein van het netwerk fungeert. Deze controller verwerkt alle signalen en communiceert met de aangesloten apparaten. Bij Casambi communiceert ieder armatuur met elkaar in het netwerk. Dit maakt de installatie eenvoudig en flexibel. Hierdoor heb je dus geen ingewikkelde bekabeling nodig.

2. Flexibiliteit en schaalbaarheid

Omdat ieder armatuur een onafhankelijke schakel is in het netwerk, kan je gemakkelijk nieuwe armaturen aan het bestaande netwerk toevoegen zonder grote wijzigingen. Stel je voor dat je een kantoor uitbreidt met een nieuwe vleugel. Met traditionele systemen zou je uitgebreide bedrading en configuratie moeten doorlopen. Met Casambi kun je simpelweg de nieuwe armaturen installeren en ze automatisch laten communiceren met de bestaande setup. Hierdoor is het systeem ideaal voor zowel kleine als grote projecten en kan het gemakkelijk meegroeien met de behoeften van de ruimte.

3. Gebruiksvriendelijke bediening

Met de Casambi-app kun je jouw verlichting eenvoudig bedienen met een smartphone of tablet. De app biedt de mogelijkheid om lichtscènes te creëren en timers in te stellen. Maar je kunt ook automatiseringen programmeren op basis van verschillende sensoren. Zo stem je de verlichting precies af op basis van de wensen en behoeften van de gebruikers.

4. Energie besparen

Dankzij de mogelijkheid om de verlichting nauwkeurig te beheren en automatiseren, draagt Casambi bij aan een grote vermindering van het energieverbruik. Door verlichting alleen in te schakelen wanneer dat nodig is verbruik je minder energie. Daarnaast kun je met Casambi verlichting aanpassen van de lichtintensiteit aan de omstandigheden. Zo kun je energiekosten verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere omgeving.

Casambi verlichting in de praktijk

Casambi sturing wordt gebruikt in allerlei soorten projecten. Van slimme kantoorverlichting tot comfortabele woningen en energiezuinige openbare gebouwen. We lichten een aantal praktische toepassingen uit:

Kantoorverlichting

In een kantooromgeving kan Casambi verlichting automatisch dimmen of uitschakelen in ruimtes die niet worden gebruikt, zoals vergaderzalen of werkplekken na werktijd. Sensoren detecteren beweging en daglicht, waardoor de verlichting automatisch wordt aangepast. Dit zorgt ervoor dat verlichting alleen actief is wanneer nodig. Dit resulteert in een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik en lagere energiekosten. Stel je voor dat in een grote kantoorruimte de verlichting automatisch dimt zodra er voldoende natuurlijk licht door de ramen komt of zodra iedereen naar huis is gegaan, dit kan de energierekening aanzienlijk verlagen. Meer weten over besparen met energiezuinige verlichting? Lees ons whitepaper.

Winkelverlichting

In een winkel kunnen Casambi-stuurmodules worden gebruikt om dynamische verlichting te creëren die de aandacht vestigt op specifieke producten of etalages. De verlichting kan automatisch worden aangepast op basis van de tijd van de dag of speciale evenementen, zoals uitverkoop.

Industriële verlichting

In een productieomgeving kan Casambi-sturing verlichting worden ingezet om verlichting in werkzones automatisch aan te passen aan de aanwezigheid van werknemers. Daarnaast kan de verlichting aangepast worden aan de behoefte aan licht voor specifieke taken. Bijvoorbeeld, de verlichting in magazijnpaden kan automatisch worden gedimd wanneer er niemand aanwezig is en volledig oplichten zodra een medewerker nadert. Dit zorgt niet alleen voor energiebesparing maar ook voor meer veiligheid en productiviteit door optimale verlichting op de juiste plaatsen en tijden.

Horeca verlichting

In een restaurant kan Casambi-sturing verlichting worden gebruikt om de sfeer te verbeteren door verschillende lichtscènes te creëren voor lunch, diner en speciale evenementen. De verlichting kan worden aangepast om een gezellige sfeer te creëren tijdens het diner en helderder worden voor de lunch om een frissere ambiance te bieden. Tijdens speciale gelegenheden zoals bruiloften of bedrijfsfeesten kunnen specifieke lichtinstellingen worden geprogrammeerd om de perfecte sfeer te creëren, wat de algehele klantervaring verbetert.

Residentiële verlichting

In een smart home setting kan Casambi-verlichting worden geïntegreerd om verschillende sfeerprofielen te creëren. Denk aan het instellen van warme verlichting in de avond voor gezelligheid. Of heldere, koele verlichting in de ochtend om de dag goed te beginnen. De verlichting kan via een app worden bediend, waardoor men  eenvoudig de verlichting kan aanpassen.

Villa verlichting Roermond Lixero

Kort samengevat

Casambi is een slim verlichtingssysteem dat gebruik maakt van Bluetooth Low Energy (BLE) om lampen draadloos te bedienen. Dit systeem creëert een netwerk waarin elke lamp met elkaar communiceert, wat zorgt voor een betrouwbaar en flexibel netwerk. Hiermee kun je via een app eenvoudig de verlichting aanpassen. Je kunt lichtscènes maken, timers instellen en automatiseringen programmeren op basis van verschillende sensoren. Dit maakt het mogelijk om de verlichting aan te passen aan specifieke wensen en behoeften, wat zowel comfort als energie-efficiëntie bevordert.

Onze producten met Casambi sturing

Wij bieden hoogwaardige producten aan die beschikbaar zijn met Casambi sturing. Ons team van ervaren licht experts staat voor jou klaar om je te adviseren over verlichtingssystemen en producten. Zo bieden we een op maat gemaakte oplossing voor ieder project. Bekijk onze producten of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur