Terug naar overzicht

Wat is TM-30-15?

In de wereld van verlichting is nauwkeurige kleurweergave van cruciaal belang. Het beïnvloedt niet alleen de manier waarop we kleuren waarnemen, maar heeft ook invloed op de en sfeer. Terwijl de traditionele CRI / Ra (Color Rendering Index) al lang gebruikt werd om kleurweergave te meten, heeft de introductie van TM-30-15 een nieuwe norm gezet en een meer uitgebreide en nauwkeurige benadering geïntroduceerd.

TM-30-15

De TM30-15 is niet zomaar een vervanging van de (oude) CRI / Ra. Het is een verbeterde en geavanceerde methode om de kleurweergave van lichtbronnen te meten. TM30-15 bestaat uit verschillende componenten en indexen die samen een uitgebreider beeld geven van hoe een lichtbron kleuren weergeeft.

Rf-waarde

Een van de componenten van TM30-15 is de Rf-waarde. Dit is vergelijkbaar met de traditionele CRI / Ra, maar dan met een flinke upgrade. Waar CRI/Ra slechts 9 kleuren meet, omvat Rf 99 kleuren. Dit zorgt voor een nauwkeuriger en completer beeld van hoe de lichtbron verschillende kleuren presenteert. Met Rf worden subtiele variaties in kleurweergave duidelijker en wordt een realistischere uitslag verkregen.

Rg-waarde

De Rg-waarde, ook wel bekend als Gamma Index, werpt licht op de veranderingen in kleurintensiteit en verzadiging van een lichtbron. Een Rg-waarde van 100 geeft aan dat er geen verandering in verzadiging optreedt vergeleken met de referentie lichtbron. Een waarde groter dan 100 wijst op een meer verzadiging, terwijl een waarde kleiner dan 100 een verminderde verzadiging aangeeft.

Kleur vectordiagram

Het kleur vectordiagram, een visuele grafische weergave, is een aanvulling op de TM30-15 methode. Hierin wordt de referentielichtbron weergegeven als een zwarte cirkel. Wanneer een kleur van de lichtbron buiten deze cirkel valt, betekent dit een toename van verzadiging. Aan de andere kant, als er een verschuiving plaatsvindt binnen de cirkel, betekent dit een afname in verzadiging. Dit biedt lightdesigners, interieurontwerpers of -architecten een direct en inzichtelijk overzicht van hoe specifieke kleuren worden beïnvloed door de lichtbron.

TM-30-15 Lixero

In de praktijk

Met de komst van TM30-15 heeft de verlichtingsindustrie een stap vooruit gezet in het begrijpen en evalueren van kleurweergave. Deze methode biedt interieurontwerpers en -architecten een dieper inzicht en meer controle over hoe verlichting kleuren presenteert. Bij Lixero nemen we deze nieuwe standaard mee in onze lichtplannen en product selectie om projecten te verzekeren van nauwkeurige en prachtige kleurweergave. TM30-15 vertegenwoordigt een veelbelovende toekomst voor de wereld van verlichting, waarbij kleuren tot leven worden gebracht zoals nooit tevoren!

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur