Terug naar overzicht

Wat is basisverlichting?

In de complexe wereld van lichtdesign is basisverlichting een essentieel concept. Basis verlichting vormt de kern vormt van een doordachte en functioneel verlichte ruimte. Deze verlichtingscategorie vervult een cruciale rol bij het creëren van een aangename en goed verlichte omgeving. Maar wat houdt basisverlichting precies in en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel duiken we dieper in op basisverlichting, de kenmerken ervan en hoe het van invloed is op ruimtes.

Wat is basisverlichting?

Basisverlichting, ook wel bekend als algemene verlichting, vormt het fundament van elk lichtplan. Deze vorm van verlichting heeft als primair doel de gehele ruimte (gelijkmatig) te verlichten. Verlichting waardoor de algemene zichtbaarheid en oriëntatie worden verbeterd. Het wordt meestal geleverd door directe lichtbronnen, zoals plafondlampen, wandlampen, inbouwspots of lineaire verlichtingssystemen. Het resultaat is een egaal lichtbeeld dat schaduwwerking minimaliseert.

Waarvoor gebruik je algemene verlichting?

Basisverlichting vervult diverse belangrijke functies in de leef- en werkomgevingen. Het biedt niet alleen de nodige helderheid om je alledaagse taken uit te voeren, maar draagt ook bij aan de algehele sfeer van de ruimte. Enkele belangrijke voordelen van basisverlichting zijn:

Algemene zichtbaarheid

Basisverlichting zorgt ervoor dat we onze omgeving kunnen zien en hierin kunnen bewegen zonder moeite. Zonder licht geen leven zeggen we vaak.

Ruimtelijke definitie

et verlicht de volledige ruimte en definieert de contouren ervan, waardoor een gevoel van openheid en ruimtelijkheid wordt gecreëerd. Een donkere omgeving lijkt vaak veel kleiner dan dat het daadwerkelijk is.

Comfort en gemak

Met een goed verlichte omgeving kun je makkelijker activiteiten uitvoeren. Of het nu gaat om koken in de keuken, werken op kantoor of nieuwe kleren kopen. Alles gaat gemakkelijker in een goed verlichte ruimte.

Veiligheid

Basisverlichting speelt een rol bij het waarborgen van de veiligheid, vooral bijvoorbeeld in trappenhuizen of gangen. Probeer maar eens een trap op of af te lopen zonder dat je de trede goed ziet. Dat is een stuk lastiger!

In de praktijk

De toepassing van basisverlichting kan sterk variëren op basis van de functie en de kenmerken van een ruimte. Een goed uitgedacht lichtplan houdt rekening met de specifieke behoeften en doelstellingen van elke omgeving. Laten we enkele voorbeelden bekijken van hoe basisverlichting op een specifieke manier kan worden toegepast:

Residentiële verlichting

In woonkamers en slaapkamers creëert basisverlichting een gastvrije en comfortabele omgeving. Plafond- of wandlampen kunnen worden gebruikt om het gehele vertrek gelijkmatig te verlichten, terwijl dimbare design armaturen de sfeer aanpassen aan verschillende activiteiten.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur