Terug naar overzicht

Top 6 verlichtingtrends van 2024

Een nieuw jaar betekent dat er weer nieuwe trends opkomen. In dit artikel lees je alles over de belangrijkste verlichtingtrends van 2024. Benieuwd naar de verlichtingstrends van 2023? Die lees je in dit artikel.

1. Circulaire verlichting

Voorgaande jaren stonden in het teken van duurzame, met name energie-efficiënte, verlichting. Dit jaar gaat het een stap verder en staat circulaire verlichting in de spotlight. Circulaire verlichting richt zich op het ontwerpen, produceren, gebruiken en hergebruiken van verlichting op een juiste manier. Met de juiste manier bedoelen we op een manier die mensen en het milieu zo min mogelijk belast en grondstoffen zo efficiënt mogelijk gebruikt. Het doel is om een gesloten kringloop (circulair) te creëren, zodat armaturen geen afval worden maar grondstoffen blijven voor nieuwe producten. Meer informatie over circulaire verlichting kun je lezen in dit artikel.

2. Less Is More

In de wereld van design gaan we steeds meer minimalistische designs zien. De kracht van simpelheid met een aanvulling van trend 3 uit dit artikel. Op het gebied van verlichting zullen we dit zien in zowel het design van de armaturen als in het design van de lichtplannen. Strakke en moderne armaturen zullen de overhand nemen in onze drukke wereld.

Arkoslight kantoor verlichtingtrends 2024

Daarbij geldt less is more ook voor de afmetingen van de armaturen en lichtbronnen. Kleinere en mini versies van armaturen worden steeds populairder en we verwachten dat deze armaturen verschillende projecten laten stralen. Enkele voorbeelden van deze armaturen zijn de Black Foster Micro, iO Micro en de minimal track van Arkoslight.

Arkoslight minimal

Arkoslight Black Foster micro, iO & minimal trackrail

3. Eyecatchers

In een druk ontwerp is er vaak geen plaats voor een grote eyecatcher. Naast dat dit vaak niet goed matcht met de rest van het ontwerp, komt een eyecatcher in een druk design niet goed tot zijn recht. Door de opkomst van ‘less is more’, zoals je hierboven las, ontstaat er een mooie kans voor eyecatchers. Een of een klein aantal armaturen die de kers op de taart zijn voor een project. Van een indrukwekkende kroonluchter tot een aantal grote cirkel pendelarmaturen. Deze eyecatchers zijn de finishing touch voor een project en ontvangen dit jaar hun welverdiende aandacht. Met zekerheid een van de meest aantrekkelijke verlichtingtrends van 2024.

Eyecatcher verlichtingtrends 2024

4. Verlichting en akoestiek

De stap van licht naar geluid is niet zo groot, maar een combinatie van deze twee zagen we nog niet zo vaak. Deze keer hebben we het niet over het Spottune audiosysteem dat gemakkelijk in een lichtrails geïnstalleerd kan worden. Dit jaar staat in het teken van verlichting verwerkt in akoestische producten zoals panelen. Met akoestische panelen met geïntegreerde verlichting sla je twee vliegen in één klap en dat wordt gewaardeerd. Deze panelen zijn er in verschillende soorten en maten, zo worden er plafondpanelen gebruikt waarbij de verlichting in het paneel wordt verwerkt. Daarnaast zijn er ook strips die tussen de welbekende 3D akoestische panelen geïnstalleerd kunnen worden voor een modern en gezellig uiterlijk.

Akoestische verlichting verlichtingtrends 2024

5. Human Centric Lighting

In 2024 staat de mens centraal met Human Centric Lighting. Human Centric Lighting of HCL is een concept binnen de wereld van verlichting dat zich richt op het bevorderen van het welzijn en de gezondheid van mensen. Hierbij gaat het om verlichting waarbij rekening gehouden wordt met de biologische, visuele en emotionele behoeften van mensen in de ruimte. Bij HCL wordt er vaak gebruik gemaakt van (automatisch) dimbare verlichting om het natuurlijke biologische ritme van de mens te ondersteunen. Zo kan met behulp van HCL de lichtsterkte van de zon gedurende een dag nagebootst kan worden. Dit heeft verschillende voordelen voor zowel medewerkers als werkgevers, dat lees je in dit artikel. Afgelopen jaren won HCL steeds meer bekendheid en er wordt verwacht dat het in 2024 bekend wordt onder het grote publiek. Vooral in kantoren, zorginstellingen en utiliteitsgebouwen is HCL een waardevolle toevoeging.

6. Draadloos stuurbare verlichting

Deze trend sluit mooi aan bij trend 5 Human Centric Lighting, want wie dynamische verlichting zegt, zegt draadloos stuurbare verlichting. Hierbij zijn de twee bekendste systemen DALI en Casambi. Met behulp van deze systemen kun je draadloos, met bijvoorbeeld een app of wandbedieing, de verlichting besturen. Met DALI of Casambi kun je armaturen eenvoudig los of per groep dimmen of instellen. In een wereld waar alles snel verandert en vraagt om een persoonlijke aanpak is draadloos stuurbare verlichting het antwoord. DALI is ondertussen bijna een vertrouwd systeem en Casambi is bezig met een mooie opmars. Dit jaar wordt verwacht dat steeds meer bedrijven deze systemen zullen omarmen en hun verlichting zo zullen verbeteren. Een groot deel van onze producten is beschikbaar met DALI driver of Casambi sturing.

Draadloos stuurbare verlichting verlichtingtrends van 2024 casambi app

Op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen in de wereld van verlichting? Volg ons dan op LinkedIn of Instagram! Hier delen wij twee keer per week handige tips, recente projecten, informatieve artikelen en leuke weetjes over verlichting.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op, of laat je gegevens achter. We komen binnen een werkdag bij je terug!

Jurne Sleddens

Marketing Manager