Terug naar overzicht

Subsidie op LED verlichting in 2024

Als bedrijfseigenaar is het essentieel om op de hoogte te zijn van de beschikbare subsidies die jouw overstap naar LED-verlichting nog aantrekkelijker kunnen maken. Vorig jaar veranderde er veel in het subsidielandschap voor LED verlichting in Nederland, en wij staan klaar om jou te informeren over de recente ontwikkelingen.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met ingang van 2023 is de subsidie op LED-verlichting in Nederland veranderd. De Energie-investeringsaftrek (EIA) is niet langer beschikbaar voor LED verlichting. Dit komt omdat de terugverdientijd van LED verlichting aanzienlijk korter is geworden en deze technologie nu gangbaarder is. In plaats daarvan is de focus verlegd naar de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

De KIA is een subsidie die investeringen in algemene bedrijfsmiddelen ondersteunt, waaronder LED verlichting. Om in aanmerking te komen voor de KIA subsidie, moet elke investering tenminste €450 bedragen, en de totale investeringen moeten tenminste €2801 bedragen. Dit betekent dat zowel kleine als middelgrote bedrijven kunnen profiteren van de KIA subsidie voor nieuwe bedrijfsverlichting.

Voor wie is er de KIA?

De KIA is beschikbaar voor Nederlandse belastingplichtige bedrijven die gevestigd zijn in Nederland en onderworpen zijn aan inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Dit betekent dat zowel eenmanszaken als vennootschappen gebruik kunnen maken van deze subsidie om hun investeringen in LED-verlichting te ondersteunen.

Voordelen van KIA

De KIA subsidie biedt verschillende voordelen voor bedrijven die investeren in LED-verlichting:

 • Energiebesparing en kostenverlaging

LED-verlichting staat bekend om zijn energie-efficiëntie. Door te investeren in nieuwe bedrijfslichting kunt je niet alleen de ecologische voetafdruk van het bedrijf verminderen, maar ook aanzienlijk besparen op energiekosten op de lange termijn.

 • Eenvoudig aan te vragen

Het aanvragen van de KIA subsidie is een relatief eenvoudig proces. Het wordt gedaan via de belastingaangifte, waarbij je de investeringen opgeeft en het bijbehorende belastingvoordeel kunt claimen.

 • Flexibiliteit

Met de KIA kun je niet alleen investeren in bedrijfsverlichting, maar ook in andere algemene bedrijfsmiddelen zoals computers, kantoorartikelen en zelfs zonnepanelen. Dit biedt een grote flexibiliteit om je bedrijf duurzamer en efficiënter te maken.

 

BMKB-Groen regeling

Naast de KIA subsidie is er nog andere financieringsmogelijkheid beschikbaar om uw overstap naar LED-verlichting te ondersteunen. De BMKB-Groen regeling, een uitbreiding van de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB), biedt financieringskansen voor het midden- en kleinbedrijf om duurzaamheidsinvesteringen te realiseren.

De BMKB-Groen regeling omvat onder andere bedrijfsmiddelen die vermeld staan in de EIA-energielijst en de aanpassing of vervanging van bedrijfspanden naar ten minste energielabel C. Hierdoor wordt het nog aantrekkelijker voor bedrijven om duurzaamheidsdoelen te realiseren en tegelijkertijd financieel voordeel te behalen.

 

Subsidie samengevat

Met de veranderingen in de subsidie op LED-verlichting in 2024, is het belangrijker dan ooit voor bedrijven om op de hoogte te zijn van de beschikbare mogelijkheden. De KIA subsidie biedt een aantrekkelijke kans voor bedrijven om te investeren in energiezuinige bedrijfsverlichting en tegelijkertijd kosten te besparen en duurzaamheid te bevorderen. Daarnaast opent de BMKB-Groen regeling de deur naar verdere financieringsopties voor duurzaamheidsinvesteringen. Als verlichtingsbedrijf begrijpen wij de impact van goede verlichting op jouw bedrijf en het milieu. Daarom staan we staan klaar om jou te ondersteunen bij het benutten van deze subsidies om jouw verlichting te verbeteren.

Neem contact op met een van onze ervaren verlichting experts en ontdek hoeveel subsidie jij kunt ontvangen.

Jouw besparing berekenen!

Met onze besparingscalculator bereken je gemakkelijk en snel hoeveel jij kunt besparen met nieuwe bedrijfsverlichting. Vul onderaan deze pagina de calculator en bereken jouw besparing!

Stap 1: Kies je ruimte

Selecteer hier de ruimte waarvoor je de besparing wilt berekenen.

Kantoor
Gang
Vergaderruimte
Magazijn

Stap 2: Kies je lamp

Selecteer hier de oude lampen die je wil vervangen door energiezuinige LED verlichting.

Spaarlamp
Gloeilamp
Inbouwspotje
TL Bak
TL
Downlight
Industriële lamp

Stap 3: Aanvullende gegevens

Vul hier in hoeveel oude lampen je wil vervangen. Daarna kun je invullen hoe lang de lampen branden en welke energieprijs je wilt gebruiken voor de berekening van de besparing.

Hoeveel lampen wil je vervangen? Combined Shape

Hoeveel uur brandt het licht per dag? Combined Shape

Hoeveel dagen brandt het licht per week? Combined Shape

Wat is de energieprijs per kWh Combined Shape

Ruimte overzicht

Ruimte Maak een keuze
Lamp Maak een keuze
Aantal lampen Maak een keuze
Branduren per dag Maak een keuze
Branduren per week Maak een keuze
Huidige energieprijs Maak een keuze

Je resultaat

Huidige energiekosten Maak een keuze
Nieuwe energiekosten Maak een keuze
Besparing in euro's Maak een keuze
Besparing in percentage Maak een keuze

Dit resultaat betreft een schatting op basis van de ingevoerde informatie.

Neem contact met ons op
voor een berekening op maat!

 

Je volledige besparingsrapport ontvangen?

Laat hier je gegevens achter!


  Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken

  Persoonlijk subsidie advies?

  Wij helpen je graag!

  Benieuwd hoeveel subsidie jij kunt ontvangen? Neem contact met ons op, of laat je gegevens achter. We komen binnen een werkdag bij je terug!

  Tom Trommelen

  Commercieel Directeur