Terug naar overzicht

Kwalitatieve verlichting goedkoper op de lange termijn

De aanschafkosten van kwalitatieve verlichting ligt vaak hoger dan budgetverlichting. Maar wie op zoek is naar betrouwbaarheid en kostenbesparing op de lange termijn kan beter voor kwalitatieve verlichting kiezen. In dit artikel leggen we je meer uit over hoe je met goede verlichting geld en energie bespaart op de langere termijn.

Lumen/Watt-verhouding

De Lumen/Watt-verhouding (ook wel afgekort als lm/W) vertelt ons iets over de lichtopbrengst (lm) per Watt (w). Hoe hoger deze verhouding is, des te minder energie er verbruikt hoeft te worden om een bepaalde lichtopbrengst te behalen. Vaak is budgetverlichting niet energie-efficiënt en hebben ze dus een lagere lm/W-verhouding. Dit resulteert in een hoger energieverbruik, wat meer energiekosten betekent. Op de lange termijn kan zo’n verschil een flinke besparing opleveren.

LB-waarde

Vaak ontbreekt bij budgetverlichting een LB-waarde, omdat dit een waarde is die getest moet worden door de fabrikant of verkoper. De LB-waarde zegt iets over de levensduur en opbrengst van een armatuur. Om het beter uit te leggen gebruiken we dit voorbeeld: een armatuur heeft een L90B10 waarde op basis van 55.000 branduren. Dit betekent dat na 55.000 branduren de lichtbron een lichtopbrengst heeft van 90% van de oorspronkelijke opbrengst. De B geeft aan dat 10% van de LED’s een lagere opbrengst (dan 90%) heeft na de 55.000 branduren. Zo weet je vooraf wat je kunt verwachten op het gebied van levensduur en lichtopbrengst.

Garantie

Bij budgetverlichting wordt er vaak enkel garantie gegeven op de lichtbron. Dit is slechts één van de vele onderdelen van een lamp. Vaak is dit ook niet het onderdeel dat het als eerste begeeft, waardoor je niet veel aan deze garantie hebt. Bij kwalitatieve verlichting wordt er vaak 5 jaar garantie gegeven op het gehele systeem. Dit betekent dat als jouw product niet meer werkt omdat bijvoorbeeld de driver defect is, dit binnen de garantie valt. Zo ben je dus 5 jaar verzekerd van een goed werkend product.

Conclusie

Hoewel de aanschafkosten van kwalitatieve verlichting vaak hoger ligt dan budgetverlichting bespaar je op de lange termijn. Dit komt door een betere energie-efficiëntie wat resulteert in een lager energieverbruik. Daarnaast gaat goede verlichting langer mee. Hiermee bespaar je vervangkosten en installatiekosten.

 

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Wij gaan graag de uitdaging aan!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

Maurice Arons

Directeur