Retour à l'aperçu

Quelle est la différence entre Lumen et Lux ?

Als je op zoek bent naar verlichting, ben je waarschijnlijk wel eens de termen Lumen en Lux tegengekomen. Maar wat is het verschil tussen Lumen en Lux? Hoewel beide termen gerelateerd zijn aan de helderheid van een lichtbron, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen lumen en lux. Deze zijn extra belangrijk zijn om te begrijpen voordat je een beslissing neemt over welke lamp je moet kiezen.

Wat is Lumen?

Lumen is de eenheid voor de totale hoeveelheid licht die wordt uitgestraald door een lichtbron. Ongeacht de richting waarin het licht schijnt. Met andere woorden, lumen meet hoeveel licht er wordt geproduceerd.

Wat is Lux?

Lux daarentegen meet hoeveel licht er op een bepaald oppervlak valt. Het is een maatstaf voor de intensiteit van het licht op een bepaalde locatie.

Een voorbeeld

Om het verschil tussen lumen en lux beter te begrijpen, kunnen we een voorbeeld gebruiken. Stel je voor dat je een zaklamp hebt die 100 lumen produceert. Als je deze zaklamp op een muur richt die zich op een afstand van 1 meter bevindt, dan zal het licht dat op de muur valt een helderheid hebben van 100 lux. Als je dezelfde zaklamp echter op een muur richt die zich op een afstand van 2 meter bevindt, dan zal het licht dat op de muur valt een helderheid hebben van slechts 25 lux. Dit komt omdat de hoeveelheid licht die door de zaklamp wordt geproduceerd, over een groter oppervlak wordt verspreid naarmate de afstand groter wordt.

In de praktijk

Als je op zoek bent naar verlichting, is het belangrijk om te weten welke van deze twee eenheden voor jou het belangrijkst is. Als je bijvoorbeeld een grote ruimte hebt die je goed wilt verlichten, wil je waarschijnlijk een lamp kiezen die een hoog aantal lumen produceert om ervoor te zorgen dat er voldoende licht wordt geproduceerd. Als je echter een kleinere ruimte hebt waar je een specifiek gebied wilt verlichten, zoals een product of een bureau, dan wil je een lamp kiezen die een hogere lux-waarde heeft om ervoor te zorgen dat het licht op de juiste plek terechtkomt. Nu weet jij wat het verschil is tussen lumen en lux!

Een passend advies

Onze lichtspecialisten staan altijd voor je klaar om een passend advies te geven. Met een ervaren team zorgen we dat jouw wensen gerealiseerd worden in een mooi lichtplan. Neem vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers en kom erachter wat we voor jou kunnen betekenen.

Soumettre un projet ?

Nous relevons volontiers le défi!

Vous vous demandez ce que nous pouvons faire pour vous? Contactez-nous ou laissez-nous vos coordonnées et nous vous répondrons dans un délai d’un jour ouvrable.

Maurice Arons

Directeur