Retour à l'aperçu

Qu’est-ce que l’éclairage DALI ?

Verlichting speelt een cruciale rol in onze leef- en werkomgeving. Het juiste licht op de juiste plek en op het juiste moment kan niet alleen de sfeer verbeteren, maar ook de productiviteit verhogen en energie besparen. Om dit te bereiken, is een geavanceerd en flexibel regelsysteem nodig. En hier komt DALI sturing om de hoek kijken.

DALI sturing

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van DALI sturing en ontdekken we waarom dit systeem steeds populairder wordt in de verlichtingsindustrie. We gaan in op de werking van het DALI-protocol, de voordelen van DALI-sturing en enkele praktische toepassingen ervan.

Inleiding tot DALI verlichting

DALI lichtbesturing, ook wel bekend als Digital Addressable Lighting Interface, is een gestandaardiseerd protocol dat wordt gebruikt om armaturen te besturen. Het werd in de jaren ’90 ontwikkeld door een consortium van toonaangevende verlichtingsfabrikanten en biedt een tweewegs communicatiesysteem tussen een DALI-controller en de DALI-armaturen.

Het grootste voordeel van DALI sturing is dat het individuele aansturing van elk armatuur mogelijk maakt. Hierdoor kunnen verlichtingsniveaus, kleurtemperaturen en andere parameters nauwkeurig worden aangepast. Hierdoor ontstaat een ongekende mate van flexibiliteit en precisie in het lichtplan en de uitkomst.

Hoe werkt DALI sturing verlichting?

DALI maakt gebruik van een digitaal adres voor elk DALI-armatuur in het systeem, wat betekent dat elke lamp een uniek identificatienummer heeft. De DALI-controller communiceert met de armaturen via een signaal, waardoor het mogelijk is om informatie van de armaturen te ontvangen en te reageren op commando’s.

Een DALI-systeem kan eenvoudig worden uitgebreid en aangepast aan de behoeften van het project. Het maakt gebruik van een eenvoudige, twisted-pair bekabeling, waardoor installatiekosten worden geminimaliseerd en het systeem snel en gemakkelijk kan worden aangepast aan veranderingen in de ruimtelijke indeling.

 

De voordelen van DALI verlichting

Door gebruik te maken van DALI sturing bij een project geniet je van verschillende voordelen. We bespreken er vier, maar dit zijn ze niet allemaal. Benieuwd hoe je in jouw project DALI gestuurde verlichting kunt gebruiken? Neem vrijblijvend contact op met ons team van lichtexperts.

1. Energie besparen met DALI sturing

DALI sturing maakt het mogelijk om verlichting op een intelligente manier te regelen, waardoor energieverspilling wordt geminimaliseerd. Met DALI kan de verlichting worden gedimd wanneer er voldoende daglicht aanwezig is of wanneer een ruimte niet wordt gebruikt. Hierdoor wordt het energieverbruik verminderd en kunnen aanzienlijke besparingen op energiekosten worden gerealiseerd. Een praktijkvoorbeeld zie je hier bij Keurslagerij van der Meer. In deze winkel wordt de verlichting automatisch gedimd wanneer er geen klanten in de winkel aanwezig zijn. Hierdoor wordt er tot 80% minder energie verbruikt én bederven de producten minder snel. Een win-win situatie.

2. De flexibiliteit van DALI verlichting

Een van de meest waardevolle eigenschappen van DALI sturing is de flexibiliteit. Met DALI kunnen individuele armaturen afzonderlijk worden aangestuurd, waardoor de verlichting nauwkeurig kan worden afgestemd op de behoeften van elke ruimte en gebruiker. Van het regelen van de lichtintensiteit tot het aanpassen van de kleurtemperatuur, DALI biedt ongekende personalisatiemogelijkheden.

3. DALI sturing in het beheersysteem

DALI is compatibel met moderne gebouwbeheersystemen, waardoor verlichting naadloos kan worden geïntegreerd met andere systemen, zoals klimaatregeling en beveiliging. Dit maakt geavanceerdere en gecentraliseerde controle mogelijk over alle aspecten van de gebouwomgeving. Ideaal voor een groot kantoor, warenhuis of zorginstelling.

4. Onderhoud en diagnose van DALI verlichting

Tot slot kunnen met DALI-sturing lampen individueel worden bewaakt en gediagnosticeerd. Dit betekent dat eventuele storingen of defecten in het verlichtingssysteem snel kunnen worden opgespoord en gerepareerd, waardoor de onderhoudstijd en -kosten worden verminderd.

 

DALI verlichting in de praktijk

DALI sturing wordt toegepast in een breed scala van verlichtingsprojecten, variërend van kantoren en winkels tot industriële faciliteiten en openbare gebouwen. Enkele praktische toepassingen zijn onder meer:

Kantoorverlichting

In kantooromgevingen kan DALI sturing zorgen voor een optimale werkverlichting. Werknemers kunnen hun eigen verlichtingsvoorkeuren instellen, wat hun comfort en productiviteit bevordert. Bovendien kunnen DALI-sensoren het energieverbruik verminderen door de verlichting aan te passen aan het daglicht en de aanwezigheid van mensen. Daarnaast kan DALI verlichting jouw kantoor helpen naar het verplichte energielabel C. Meer weten over energie besparen met kantoorverlichting? Lees hier ons whitepaper.

Schoolverlichting

In openbare gebouwen en scholen kan DALI sturing worden gebruikt om de verlichting aan te passen aan de behoeften van verschillende activiteiten, zoals lezen, presenteren, sporten en vergaderen. Dit zorgt voor een comfortabele en efficiënte omgeving voor medewerkers, studenten en andere gasten.

Winkelverlichting

In winkels kan DALI sturing zorgen voor dynamische verlichtingsscènes die de aandacht van klanten trekken en de winkelervaring verbeteren. Lichtniveaus kunnen worden aangepast aan verschillende delen van de winkel, zoals de etalage, gangpaden en kassa’s, om een aantrekkelijke en uitnodigende sfeer te creëren. Benieuwd hoe de verlichting in jouw winkel verbeterd kan worden? Doe de gratis lichtcheck voor winkels.

Industriële verlichting

In industriële omgevingen kan DALI verlichting worden gebruikt om de veiligheid te verbeteren en energie te besparen. Armaturen kunnen automatisch worden ingeschakeld wanneer beweging wordt gedetecteerd, waardoor ongelukken worden voorkomen en energieverspilling wordt verminderd. Benieuwd hoeveel jouw bedrijf kan besparen met slimme ledverlichting? Bereken het eenvoudig met onze besparingscalculator.

 

Kort samengevat

Om het samen te vatten, DALI sturing biedt een reeks voordelen die verder gaan dan alleen het aanpassen van lichtniveaus. Het stelt men in staat om verlichting te personaliseren, energie te besparen en het onderhoud te vereenvoudigen. Met eenvoudige installatie en uitgebreide functionaliteiten heeft DALI sturing zichzelf bewezen als een krachtig hulpmiddel voor efficiënte en flexibele verlichtingsoplossingen in diverse toepassingen.

Onze producten met DALI sturing

Als toonaangevend verlichtingsbedrijf, is Lixero blij om hoogwaardige DALI-armaturen aan te bieden aan interieurontwerpers, architecten en bedrijven. Onze uitgebreide ervaring in het ontwerpen en implementeren van verlichtingssystemen stelt ons in staat om op maat gemaakte oplossingen te bieden die voldoen aan de unieke behoeften van onze klanten. Bekijk hier onze producten met DALI sturing of neem contact met ons op voor meer informatie over DALI sturing.

Restez à l'écoute !

Abonnez-vous à notre lettre d’information et restez au courant de tous les développements dans le monde de l’éclairage.

Soumettre un projet ?

Nous relevons volontiers le défi!

Vous vous demandez ce que nous pouvons faire pour vous? Contactez-nous ou laissez-nous vos coordonnées et nous vous répondrons dans un délai d’un jour ouvrable.

Maurice Arons

Directeur