Back to overview

What is Candela?

Binnen de verlichtingswereld is er een cruciale term die de kern vormt van lichtmeting: candela. Als een van de zeven basiseenheden van het internationale systeem van eenheden (SI), heeft candela een betekenis die de lichtsterkte meet van een lichtbron in een specifieke richting. Deze term vindt zijn oorsprong in het Latijnse woord voor kaars, waarmee het belang van een gewone kaars als referentiepunt voor lichtsterkte wordt geïllustreerd.

Candela, Lux en Lumen

Candela werkt nauw samen met andere termen zoals lux en lumen om het algehele begrip van licht te vormen. Terwijl candela de lichtsterkte meet in een specifieke richting, meet lux de hoeveelheid licht die een oppervlakte bereikt, en lumen meet de totale zichtbare lichtstroom die een bron uitstraalt. Deze eenheden vullen elkaar aan en creëren samen een uitgebreid beeld van de eigenschappen van licht.

lux lumen candela

In de praktijk

Candela speelt een grote rol in praktische scenario’s waar de focus en spreiding van licht van groot belang zijn. Een hoger aantal candela duidt op een intens gefocuste lichtbundel. Dit is gunstig in omstandigheden met beperkt zicht, zoals mistige omgevingen. Aan de andere kant worden lichtbronnen met een lager aantal candela gebruikt wanneer een zachtere en bredere lichtspreiding vereist is, zoals bij het lezen van een boek.

Aan de slag

Bij Lixero begrijpen we het belang van candela en zijn invloed op de creatie van verlichtingsprojecten. Onze expertise stelt ons in staat om met precisie en passie te werken aan projecten die zowel visueel aantrekkelijk als functioneel zijn. Door te werken met candela, lux en lumen, ontwerpen we lichtplannen die niet alleen fysieke ruimtes verlichten, maar ook de emoties en ervaringen van de mensen binnen die ruimtes. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend een offerte of lichtplan aan!

Submit a project?

We are happy to take on the challenge!

Curious about what we can do for you? Contact us or leave your details, we will get back to you within one working day.

Maurice Arons

Director