Back to overview

What does E27 mean?

E27 betekent dat het gaat om een schroefdraad met een diameter van 27 millimeter en het is een van de meest voorkomende maten van de Edison-schroefdraad die wordt gebruikt voor verlichtingsdoeleinden. De letter “E” verwijst naar Edison, de uitvinder van de gloeilamp en de schroefdraad.

Het ontstaan van de Edison-schroefdraad

In de late 19e eeuw ontwikkelde Thomas Edison de gloeilamp, een revolutionaire uitvinding die de manier waarop we licht creëren en verspreiden voorgoed veranderde. Maar de gloeilamp was niet de enige uitvinding van Edison die de verlichtingsindustrie zou beïnvloeden. Een van de andere belangrijke uitvindingen van Edison was de schroefdraad die de gloeilamp op zijn plaats hield: de Edison-schroefdraad.

Massaproductie mogelijk

De uitvinding van de Edison-schroefdraad maakte het mogelijk om gloeilampen op grote schaal te produceren en te verkopen. De standaardisatie van de schroefdraad maakte het voor fabrikanten gemakkelijker om hun producten op de markt te brengen. Ze wisten namelijk dat hun gloeilampen in elke fitting met een Edison-schroefdraad zouden passen. Dit zorgde voor een enorme groei in de verlichtingsindustrie. Met als resultaat, de gloeilamp werd betaalbaarder voor de massa.

Wat betekent E27?

De Edison-schroefdraad is ontworpen om gloeilampen op een makkelijke en veilige manier in de fittingen te plaatsen en te vervangen. De schroefdraad heeft een standaardmaat die wordt aangeduid met de letter E gevolgd door een nummer. Het nummer verwijst naar de diameter van de schroefdraad in millimeters. De meest voorkomende Edison-schroefdraadmaten zijn E27 en E14. E27 verwijst naar een schroefdraaddiameter van 27 millimeter en E14 verwijst naar een diameter van 14 millimeter.

Hoe doen we het tegenwoordig?

Hoewel gloeilampen inmiddels zijn vervangen door energiezuiniger alternatieven, wordt de Edison-schroefdraad nog steeds gebruikt. LED-lampen en halogeenlampen worden vaak geleverd met een Edison-schroefdraadfitting. Hierdoor is het voor consumenten gemakkelijker om hun oude gloeilampen te vervangen, zonder de fitting te hoeven vervangen.

De Edison-schroefdraad blijft dus een belangrijke standaard in de verlichtingsindustrie. Een standaard met een rijke geschiedenis en een blijvende impact op hoe we licht creëren en ervaren.

Submit a project?

We are happy to take on the challenge!

Curious about what we can do for you? Contact us or leave your details, we will get back to you within one working day.

Maurice Arons

Director